Italija je vodene puteve Venecije proglasila nacionalnim spomenikom, čime je zabranjen ulazak velikim prekooceanskim brodovima u ovaj čuveni grad.

Ministar kulture Italije Dario Franceschini rekao je da je zabrana ulaska kruzerima hitno usvojena na sastanku administracije i na snagu stupa 1. kolovoza.

Zabrana se primjenjuje za bazen lagune, nedaleko od trga svetog Marka i kanal Giudecca.

Franceschini je istaknuo da je administracija donijela odluku da brzo djeluje kako bi se izbjegao rizik da UNESCO na sastanku u Pekingu tijekom ovog tjedna uvrsti Veneciju na svoju listu ugroženih lokacija Svjetskog naslijeđa, javlja Srna.

Prema njegovim riječima, dekretom Vlade, također se utvrđuje neprikosnoven princip da se urbani vodeni putevi bazen svetog Marka, kanal svetog Marka i kanal Giudecca proglase nacionalnim spomenikom.

Prije pandemije koronavirusa veliki prekooceanski brodovi iskrcavali su više tisuća turista u Veneciju i njezino delikatno pomorsko okruženje.

Ekolozi i aktivisti za zaštitu kulturnog naslijeđa desetljećima su se borili s poslovnim interesima jer je turistička industrija veliki izvor prihoda grada.

/SRNA/HMS/

error: Content is protected !!