Doigravanjem ubrzanim i brzopoteznim tempom završen je prvi krug Svjetskog kupa, de facto pretkolo kojim je broj prijavljenih sudionika sa 206 sveden na potenciju broja 2 (128) kako bi se klasičnim nokaut sustavom u sljedećih sedam trodnevnih krugova došlo do pobjednika, odnosno do imena dvojice igrača koji će postati sudionici Turnira kandidata 2022. godine.

Iako je Međunarodna šahovska federacija FIDE objavila listu od 206 sudionika, na startu se nisu pojavila šestorica igrača, tako da su umjesto 78 odigrana 72 meča prvog kruga, a šestorica “sretnika” bez igre su dobili vizu za nastavak natjecanja.

S obzirom da je 50 igrača s najvećim rejtingom bilo slobodno, od 78 predviđenih mini-dvoboja odlučeno je 59, a 19 ih je završeno rezultatom 1-1, pa je odluka o pobjednicima pala tek u doigravanju ubrzanim i brzopoteznim tempom.

Najprije se igrao mini-dvoboj na 25 minuta uz dodatak od 10 sekundi, a u slučaju neodlučenog rezultata slijedio je mini-dvoboj na 10 minuta uz dodatak od 10 sekundi, te na 5 minuta i dodatak od 3 sekunde.

Da je rezultat i dalje ostao neodlučen rezultat, na kraju bi se odigrala jedna partija s vremenskim hendikepom (5 protiv 4 minute) s tim da bi za prolaz crnome bio dostatan i remi.

Najveće iznenađenje priredio je naturalizirani Englez Ravi Haria, koji je u igri na 25 minuta s glatkih 2-0 eliminirao ruskog velemajstora Vadima Zvjaginseva. Egipatski okršaj Ahmeda Adlyja i Abdelrahmana Heshama neočekivano je završen pobjedom ovog drugog, manje poznatog igrača.

Hrvatski velemajstori Ivan Šarić i Ante Brkić su ostvarili prolaz dvostrukim pobjedama, dok je Saša Martinović postigao “skromnih” 1,5-0,5.

Završen je i prvi krug Svjetskog kupa šahistkinja kojim je broj prijavljenih sudionica sa 103 sveden na 64 kako bi se klasičnim nokaut sustavom u sljedećih 6 trodnevnih krugova došlo do pobjednice, odnosno do imena dviju igračica koje će postati sudionice Turnira kandidata 2022. godine.

Iako je Međunarodna šahovska federacija FIDE objavila listu od 103 sudionice, na startu se nisu pojavile dvije igračice, tako da je umjesto 39 odigrano 37 mečeva prvog kruga, a dvije “sretnice” bez igre su dobile vizu za nastavak natjecanja.

S obzirom da je 25 igračica s najvećim rejtingom bilo slobodno, od 39 predviđenih mini-dvoboja odlučeno je 30, a 9 ih je završeno rezultatom 1-1, pa je odluka o pobjednicama pala tek u doigravanju. Evo popisa svih odlučenih mečeva nakon mini-dvoboja od dvije partije igranih u tempu od 90 minuta za prvih 40 poteza + 30 minuta za ostatak partije, uz dodatak od 30 sekundi poslije svakog poteza. Nažalost, na tom popisu nema nijedne hrvatske predstavnice.

Najveće iznenađenje u prvom krugu napravila je Mongolka Turmunkh Munkhzul, koja je s 2-0 eliminirala mnogo jaču Talijanku Sabinu Brunello.

Preostalih 9 dvoboja završeno je tek nakon doigravanja ubrzanim i brzopoteznim tempom. Najprije se igrao mini-dvoboj na 25 minuta uz dodatak od 10 sekundi, a u slučaju neodlučenog rezultata slijedio je mini-dvoboj na 10 minuta uz dodatak od 10 sekundi, te na 5 minuta i dodatak od 3 sekunde.

Najduže su u areni ostale Azerbajdžanka Gulnar Mammadova i Estonka Mai Narva, koje su u doigravanju odigrale čak 3 mini-dvoboja.

Da je rezultat i dalje ostao neodlučen rezultat, na kraju bi se odigrala jedna partija s vremenskim hendikepom (5 protiv 4 minute) s tim da bi za prolaz crnoj bio dostatan i remi.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!