U Sudu Bosne i Hercegovine danas je održano ročište o produženju pritvora Denisu Prciću koji se tereti, između ostalog, za navodno izdavanje lažne diplome Osmanu Mehmedagiću. Tužiteljstvo BiH istaknulo je kako je Prcić izdao tu diplomu kako bi Mehmedagić zadržao poziciju.

Tužitelj je pravdajući zahtjev za produženje pritvora, kazao kako pregledom dokumentaciju nisu pronašli ime Osmana Mehmedagića u bazi u vremenu od 2008. do 2013. godine. Isitče kako je prva stranica indexa Damira Mujkanovića istrgnuta i da je umjesto nje ubačena nova s imenom Mehmedagića.

Prcića su osumnjičili i da je organizirao prikrivanje dokumenata kako ih Tužiteljstvo ne bi pronašlo. Nakon što su došli u posjed dokumenata i servera, oni su poslani u Institut za forenziku u RS.

Otkriveno je i to da je istraga proširena i na još nekoliko državnih služenika koji imaju krivotvorene diplome na osnovu kojih su postavljeni na pozicije.

Obrana tvrdi kako ništa od navednog nije točno, a Vasvija Vidović je istaknula kako ovaj predemt uopće nije u nadležnosti Suda BiH. Rekla je kako njen branjenik nije organizirao skrivanje dokumenata već da su oni iznošeni zbog toga što im je ugovor o najmu prostorija istekao.

Vidović je naglasila i to kako je diploma Osmana Mehmedagića koju je stekao na Univerzitetu za poslovne studije u Banjoj Luc validan i da je Okružni sud Banja Luka donio presudu kojom je poništio akt inspektorata.

Sud BiH će u zakonskom roku donijeti odluku.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!