Multinacionalni divovi iz tehnološkog sektora koji svoje prihode ostvaruju u cijelom svijetu, pa potom višak prenose u zemlje s najnižim poreznim stopama i tako smanjuju (ili potpuno eliminiraju) svoje porezne obveze, uskoro bi mogli biti prisiljeni plaćati poreze tamo gdje zapravo stvaraju dobit.

Osnovni cilj dogovora, oko kojeg su pregovori započeti još 2013. godine, jest primorati tehnološke kompanije da plaćaju više poreza, odnosno svoj pošteni udio, u zemljama u kojima zaista posluju. Iz dogovora je jasno da se on odnosi na kompanije kao što su Apple, Google ili Facebook.

Prema dogovorenim principima oporezivanja, najveće tvrtke u svijetu koje imaju profitne marže više od 10% bit će obuhvaćene novim pravilima. 20% od ukupne dobiti (koja prelazi granicu marže od 10%) bit će alocirano po zemljama u kojima je dobit nastala, i tamo će na tu dobit biti obračunat lokalni porez

Zemlje bi morale moći oporezivati četvrtinu dobiti velikih multinacionalnih kompanija, izjavio je francuski ministar financija na sastanku G20, pridruživši se stajalištu SAD-a da bi minimalna globalna stopa trebala biti veća od predloženih 15 posto, piše novac.jutarnji.hr

Ministri financija skupine vodećih razvijenih i gospodarstava u razvoju G20 okupili su se krajem prošlog tjedna u Veneciji kako bi razgovarali o predloženim izmjenama globalnog sustava oporezivanja i stanju u gospodarstvu.

Inicijativa OECD-a i G20 predložila je da se uvede minimalna globalna stopa oporezivanja kompanija od najmanje 15 posto.

Predloženo je i da se dio prava na oporezivanje multinacionalnih kompanija čiji prihodi premašuju 20 milijardi eura, preusmjeri iz matičnih zemalja u one u kojima posluju, pod uvjetom da dobit premašuje 10 posto prihoda.

Prijedloge je prije desetak dana poduprlo 130 članica inicijative, uključujući Hrvatsku, ali pregovori se nastavljaju i američko ministarstvo financija signaliziralo je prije desetak dana da bi minimalna stopa trebala biti viša no što je dogovoreno. Na njihovu stranu stao je i francuski ministar financija Bruno Le Maire.

– Mislim da bi najbolje rješenje bilo oporezivanje 25 posto dobiti kako bi se uvažile bojazni nekih zemalja u razvoju, koje su sasvim legitimne – izjavio je Le Maire.

Povjerenik Europske unije za ekonomiju Paolo Gentiloni istaknuo je pak da višu stopu traže gospodarstva u nastajanju, poput Brazila.

Neke zemlje traže da porez plaćaju kompanije s prihodima većim od 10 milijardi eura, dodao je Gentiloni, a neke pak traže da se proširi popis izuzetih sektora.

Na skupu G7 koji se prije mjesec dana održao u Londonu najveće svjetske ekonomije dogovorile su reformu globalnog poreznog sustava koja će uključivati jedinstveni porez za multinacionalne kompanije

Izvor: narod.hr/novac.jutarnji.hr

error: Content is protected !!