Korisnicima usluga Javnog poduzeća Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne na kućnu adresu je dostavljen obrazac za izjašnjavanje o tome da li žele izdvojiti 1 KM, odnosno, plaćati i podržavati rad Radiotelevizije Herceg Bosne (RTV HB). Prilog je dobrovoljan te će jedino onim korisnicima koji potpišu izjavu na računu od električne energije stizati iznos od 1 KM koji će pomoći radu ove radiotelevizije na hrvatskom jeziku.

Podsjetimo, Dragan Čović, predsjednik HNS-a je na zasjedanju HNS-a predložio ovakav model rekavši da bi naplata za RTV HB mogla početi od 1. srpnja. Naveo je da je prijedlog da uz račun za struju dolazi i naplata za RTV HB.

“RTV HB je važna za hrvatski narod”

Čović je tada kao obrazloženje za ovaj prijedlog rekao da je RTV HB veoma važna za hrvatski narod te da joj je potrebno pomoći.

“Imamo vrlo jasan poseban zadatak za hrvatski narod. Ako već nismo uspjeli kroz institucije BiH osigurati kanal na hrvatskom jeziku jer i tu smo imali vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda, siguran sam da RTV HB može biti nadopuna našeg puta da osiguramo informiranost. Želio bih da se svi uključimo i jačamo kadrovski, tehnički i programski našu RTV HB. Prijedlog kako pomoći? Možemo sa EP HZHB da dajemo 1 KM kroz račun za ovu TV da je ojačamo. Vjerujem da ćemo to moći od 1. srpnja. 1 KM za jednu hrvatsku obitelj ne znači mnogo, a zauzvrat dobijemo program RTV HB”, kazao je tada Čović.

Protiv SDP i sarajevski mediji, ali i dio portala na hrvatskom jeziku

Damir Mašić, federalni zastupnik SDP-a, koji je i jedan od protivnika ove ideje i prijedloga, objavio je na Twitteru ovaj obrazac te oštro kritizirao ovaj postupak. Zatražio je i od Vlade FBiH da spriječi ove namjere.

“Konkretan primjer kako se javna poduzeća koja su vlasništvo svih građana zloupotrebljavaju za financiranje privatnih stranačkih projekata. Za sve to vrijeme premijer FBiH Fadil Novalić i resorni ministar Nermin Džindić šute kao zaliveni! Još nisam dobio odgovor na pitanje”, napisao je Mašić.

Zanimljivija je pak kampanja pojedinih medija, ponajviše dijela portala na hrvatskom jeziku sa sjedištem u BiH. Isti prostor na svojim stranicama pune izjavama onih koji ne planiraju dobrovoljno izdvojiti 1 KM mjesečno za Radioteleviziju Herceg-Bosne.

Izjava

Zbog čega odgovarati one koji svojom jednom markom mjesečno žele sudjelovati u podizanju kvalitete programa ove medijske kuće?

Naravno, pravo svakog novinara i medija, kao i svakog građanina je biti protiv ovakve ideje, odnosno ne odlučiti se izdvojiti 1 KM za RTV HB.

Ipak, postavlja se pitanje zbog čega je ovim prvima u interesu provoditi kampanju koja za cilj ima da što manje građana potpiše izjavu kojom će, ponavljamo dobrovoljno, izdvojiti marku za javni medij na hrvatskom jeziku.

Zbog čega će pojedini slaviti ukoliko projekt jedine javne radiotelevizije na hrvatskom jeziku propadne dok u isto vrijeme bez problema djeluje veliki broj televizijskih kuća na srpskom i bosanskom jeziku? To najbolje znaju oni koji bi u tom slučaju slavili te stoga ne bi bilo u redu odgovarati umjesto njih.

O programu Radiotelevizije Herceg-Bosne i njegovim nedostatcima dalo bi se reći puno toga. No, ponovno se pitamo: Zbog čega odgovarati one koji svojom jednom markom mjesečno žele sudjelovati u podizanju kvalitete programa ove medijske kuće? Pomagati, pogotovo u današnje vrijeme je vrlina, a ne mana.

Televizija Herceg-Bosne prije nekokiko godina bila je slovo na papiru. Danas, kad je krenulo njeno oživljavanje, neki bi je i prije njenog razvoja i uzdizanja rado sahranili.

Izvor: Vrisak.info

error: Content is protected !!