Meteoalarm izdao je za danas žuto upozorenje za cijelu Federaciju Bosne i Hercegovine te područje Foče, Višegrada i Trebinja u Republici Srpskoj, zbog visoke dnevne temperature zraka od 32 do 36 stupnjeva Celzijeva.

Na području Višegrada žuti meteoalarm izdan e i zbog moguće lokalne grmljavine, kao i maksimalne temperature zraka od 32 do 35 stupnjeva Celzijeva, osim na planinama.

Na području Foče i Višegrada očekuje se maksimalna dnevna temperatura zraka između 32 i 35 stupnjeva.

U Bihaću, Livnu i okolini žuti meteoalarm upaljen je zbog maksimalne temperature do 34 stupnjeva, na teritoriji Sarajeva i Tuzle oko 33, a Mostara oko 36 stupnjeva.

Žuto upozorenje znači da je vrijeme potencijalno opasno – vremenske prilike koje se prognoziraju nisu neuobičajene, ali je potreban oprez.

U petak, 16. srpnja u Bosni će biti umjereno oblačno vrijeme, a u Hercegovini sunčano uz malu oblačnost. Tokom dana, razvojem oblačnosti, u Bosni sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Jutarnja temperatura od 15 do 21, na jugu do 24, a najviša dnevna od 25 do 30, na jugu do 33 stupnja.

U subotu, 17. srpnja bit će umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.  Padavine će povremeno biti i intenzivnije. Jutarnja temperatura od 14 do 20, na jugu do 24, a najviša dnevna od 25 do 30, na jugu do 33 stupnja.

U nedjelju, 18.  srpnja bit će umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Jutarnja temperatura od 13 do 18, na jugu do 21, a najviša dnevna od 22 do 27, na jugu do 30 stupnjeva, priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!