Legenda hrvatske glazbene scene Mate Mišo Kovač slavi 80. rođendan i u toj se dobi može pohvaliti da je upravo on pjevač kojemu je za rukom pošlo prodati najviše ploča i ostalih nosača zvuka u ‘Lijepoj Našoj’ u bogatoj karijeri koja traje više od 50 godina.

Mate je svoj glazbeni put započeo na talent natjecanju u Karlovcu otpjevavši pjesmu “I Can’t Stop Loving You” legendarnog Raya Charlesa, a njegov su talent i karizmu zapazili glazbeni producenti. Tako je već 1964. godine potpisao prvi ugovor s tadašnjim Jugotonom za snimanje prve ploče “Ne mogu prestati da te volim”.

Godinu dana kasnije Mišo je nastupio na Melodijama Jadrana u Splitu, i to s tri izvedbe. Nije ostvario veliki uspjeh, no to ga nije pokolebalo na glazbenom putu. Uskoro je izdao nove ploče koje su prodavane u desecima tisuća primjeraka.

No hit koji ga je u ono vrijeme najviše proslavio bio je “Više se nećeš vratiti”, pjesma koju je napisao Đorđe Novković, a njihova suradnja obilježila je gotovo cijelu Mišinu karijeru.

Nakon toga redali su se hit za hitom, poput onog “Oj ti dušo duše moje”, “Drugi joj raspliće kosu, a ja je volim”, “Ostala si uvijek ista”, “Ti si pjesma moje duše”, “Odavno više ne plačem zbog tebe”, “Ja nemam više razloga da živim”, “Svi pjevaju, ja ne čujem” i mnogi drugi.

Sa scene se povukao početkom 90-ih godina zbog obiteljskih tragedija, međutim 1999. godine snimio je novi album “Budi čovjek dobre volje”, a nastavio se i niz njegovih pobjeđivanja na domaćim festivalima. Osim u Hrvatskoj održava koncerte i izvan granica, pa čak i u dalekom New Yorku.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!