Završeno je sudsko ročište po prijedlogu Tužiteljstva BiH da se uhićenom Osmanu Mehmedagiću Osmici, ravnatelju OSA-e odredi jednomjesečni pritvor.

Ročište u Sudu BiH počelo je 8.30 sati, a već je završeno, kako javlja reporter “Avaza” s lica mjesta.

Državno tužiteljstvo predložilo je jučer Sudu BiH određivanje jednomjesečnog pritvora za uhićenog Osmicu.

Pritvor je predložen nakon što je jučer ujutro postupajući tužitelj Oleg Čavka ispitao osumnjičenog Mehmedagića u prisustvu odvjetnika.

Ravnatelja OSA-e, podsjećamo, prekjučer su, prema naredbi Tužiteljstva BiH, uhitili pripadnici MUP-a KS. Kako je službeno priopćeno iz Tužiteljstva BiH, Mehmedagić se tereti za kaznena djela zloupotreba položaja ili ovlasti, krivotvorenje isprave i pranje novca, a pritvor je zatražen zbog bojazni da će osumnjičeni ponoviti kazneno djelo, utjecati na svjedoke i sakriti dokaze te da bi puštanjem na slobodu moglo doći do uznemirenja javnosti.

Mehmedagić se sumnjiči da je krivotvorio diplomu Američkog univerziteta u (AU) BiH, zbog čega je nedavno uhićen i njegov prijatelj Denis Prcić, vlasnik AUBiH. Ova istraga trajala je pune dvije godine, ali je Tužiteljstvo tek sada došlo do čvrstih dokaza.

Sumnja se da je, na osnovu lažne diplome, primao plaću u OSA-i i nezakonito stekao imovinsku korist veću od 100.000 KM. Krivotvorenu diplomu zatim je predao Povjerenstvu za nadzor nad radom OSA-e i na nju stavio oznaku „tajnost“. Istragom Tužiteljstva utvrđeno je da Mehmedagić nikada nije bio student ove visokoškolske ustanove.

Osmica se sumnjiči da je počinio kazneno djelo pranje novca, jer je itekako sporno kojim novcem je kupio i renovirao dvije kuće u sarajevskom naselju Aneks, u čiju obnovu je, navodno, uloženo blizu milijun maraka.

/HMS/

error: Content is protected !!