Mladi magistar povijesti i arheolohije Ivan Prce u suradnji s Centrom za obrazovanje i kulturu “Akademija” Čapljina sinoć je u prostoru galerije “TAU” održao treću tribinu naslova “Rimske ceste na području grada Čapljine – istraživanja Ive Bojanovskog i Radoslava Dodiga”.

Treća tribina koja u pisanom obliku broji 132 stranice predstavljena je publici kojoj se pobliže predstavila povijest Čapljine u rimskoj provinciji Dalmacija te kuda su sve vodili rimski putevi koji su se prostirali našim gradom i kako se odvijala komunikacija u to vrijeme.

“Ova tribina je posvećena dvojici velikana hrvatske i bosanskohercegovačke arheologije, Radoslavu Dodigu i Ivi Bojanovskom. Prije svega govorili smo o rimskim cestama na području našeg grada i njegove bliže i šire okolice jer fenomen rimskih cesta je nešto što je nadaleko preživjelo nekoć veliko carstvo koje je palo pod navalama germanskih naroda.

Rimske ceste su fenomen koji ne krasi samo Apenine nego uvelike krasi i naše područje, od područja Klepaca pa do područja Bijelog polja, od Bijelog polja do Crnića, od Pruda do stare Narone, sve je to nekoć bilo jedno područje, jedan sudbeni konvent.

Zbog tog velikog obima došao sam na ideju da prvi put sistematiziram svu građu koja se tiče povijesti rimskih cesta na području Čapljine”, rekao je za Đaka portal magistar povijesti i arheologije Ivan Prce o sinoć održanoj tribini.

Ovo je bila treća od planirane četiri tribine koje čine jednu cjelinu koja će biti predstavljena kroz knjigu o čapljinskoj povijesti i kulturnoj baštini.

Kako je gospodin Prce istaknuo, u planu je održavanje ukupno osam tribina iz kojih će kasnije proizaći dvije knjige vezane za povijest grada Čapljine na kojima radi sa svojim suradnicima.

“Od ove tribine gradonačelnik grada Čapljine dr. Smiljan Vidić preuzeo je pokroviteljstvo te tako stao uz bok našeg projekta kojim se ovim putem zahvaljivam i nadam se nastavku suradnje.”, zaključio je mladi magistar povijesti i arheologije Ivan Prce.

Izvor: Djaka-city.info

error: Content is protected !!