Mostarski vatrogasci, koji se godinama na brojnim požarištima muče zbog zastarjele opreme i ove godine su u sezonu požara ušli sa cisternama starijim od pola stoljeća, koje se često kvare, a kako su to muzejski primjerci, za njih teško nalaze i dijelove.

Zapovjednik Profesionalne vatrogasne postrojbe Mostar Petar Jurić  kaže da su zastarjele cisterne akutni problem u djelovanju mostarskih vatrogasca, piše Klix.

“Postupci za nabavku tri nove vatrogasne cisterni su u tijeku, ali neće biti ove godine, mi sada zaista imamo ozbiljan problem s vatrogasnim cisternama. Mi radimo i ove godine, kao i prošle, s cisternama koje su iz 1965., 1969., 1974. i 1984. godine”, kaže Jurić napominjući kako je upravo cisterna iz 1984. godine najmlađa koju posjeduju.

Izrazio je nadu da će se proces nabavki vatrogasnih cisterni završiti do sljedeće sezone požara i da će vatrogasci s postojećim uspješno odgovoriti svim izazovima koji su pred njima, jer kako podsjeća, mostarski vatrogasci su požare uspješno gasili i u težim situacijama.

“Bili smo baš u teškoj situaciji prije sedam-osam godina, kad je sve zaista bilo u lošem stanju, od osobnih vozila do vatrogasne opreme, ali od tada smo imali ogroman napredak”, kaže Jurić za Klix.ba.

Pojasnio nam je kako se nabavka radila po redoslijedu prioriteta i da su u dobroj mjeri obnovili vozni park i opremu. U tome im je, kako kaže, uvelike pomogla i Uprava civilne zaštite HNŽ, kao i vatrogasnim službama u drugim gradovima i općinama kako nabavkom vozila tako i kupovinom opreme te instaliranjem kamera za rano otkrivanje požara.

“To je činjenica, samo Mostar ima već tri tehnička vatrogasna vozila koja je nabavila uprava CZ HNŽ. Uz to su mi iz Operativnog centra CZ HNŽ javili da će nadzor nad kamerama koje su postavljene na Planinici, za rano otkrivanje požara, prebaciti i u naš operativni centar, što će nam puno pomoći. Iako kolege u Županijskom centru prate te kamere i redovno javljaju, kad mi imamo uvid u stanje na terenu, možemo bolje iskomunicirati sve i brže djelovati”, kaže  sugovornik.

Za borbu protiv požara koji se svakodnevno aktiviraju na više lokacija, kako naglašava, od neprocjenjivog značaja je povećanje ljudskih resursa od 15 osoba, kojim ih ojačava Grad Mostar, u čijoj nadležnosti i djeluju.

“Grad Mostar je primio na određeno vrijeme od pet mjeseci pet djelatnika i u tijeku je prikupljanje dokumentacije za još 10 sezonskih djelatnika, što nam je od velikog značaja, jer svake godine nam Grad Mostar primi određeni broj sezonskih djelatnika, bez kojih ne bismo mogli izgurati sezonu”, kazao je zapovjednik mostarskih vatrogasaca.

Istraživanja su pokazala da je najveći broj požara rezultat ljudskog faktora, odnosno nemara, zbog čega nadležne službe upozoravaju građane da tijekom ljetnih dana ne pale vatru, jer se teško može kontrolirati, a posebno u Mostaru koji je poznat po najvišim temperaturama u Europi.

Izvor:klix.ba

error: Content is protected !!