Žitelji BiH u pandemiji su postali svjesni koliko je važno proizvoditi hranu i jesti zdravo i provjereno. Siju se i sade voćne i povrtne kulture na zemljištima koja dosad nisu obrađivana, koriste se i male površine kako bi se nešto proizvelo za svoje potrebe.

Obujam proizvodnje

Tim povodom razgovarali smo i s direktoricom Sektora za poljoprivredu i trgovinu pri Gospodarskoj komori Federacije BiH Erinom Lasić. U uvodu direktorica je govorila o poljoprivrednoj proizvodnji u ovoj godini. – Što se tiče poljoprivredne proizvodnje u FBiH, u ovoj godini, kao i do sada organizirana je u okviru pravnih subjekata i OPG-ova gotovo na isti način kao i dosadašnjih godina. Dakle, biljna proizvodnja (proizvodnja žitarica, industrijskog bilja, povrća, voća, vinogradarstvo, maslinarstvo, proizvodnja ljekovitoga i aromatičnoga bilja) i animalna proizvodnja (stočarstvo, ribarstvo i pčelarstvo). Što se tiče obujma proizvodnje, nije došlo do smanjenja, osim kod proizvodnje duhana.

Prokomentirala je i činjenicu da je proizvodnja hrane za osobne potrebe nikad veća. – Prije svega možemo pomisliti na niži standard ljudi koji žive u BiH, ali ja bih prije rekla da se događaju promjene u svijesti potrošača. Sve više se cijeni domaći proizvod, a pogotovo ono što sam čovjek proizvede. Tada zna što konzumira, a usput potiče i svoje potomke na razumijevanje i cijenjenje vlastitog rada. Bez rada i razvijene samosvijesti nema napretka, ma kako bilo razvijeno društvo, jer poljoprivreda i proizvodnja hrane čine osnovu svih drugih gospodarskih grana – kaže za Večernji list direktorica Lasić.

Izvor:vecernji.ba

error: Content is protected !!