Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je imenovanje novog američkog veleposlanikau BiH Michaela Murphyja stvar SAD, ali da on treba znati da se aposlutno mora poštovati slovo Daytona.

“Veleposlanik je zadužen da provodi američke interese, mi imamo neke naše interese ali je važno da zna da se situacija ovdje značajno promijenila u odnosu na ranije. Mi ga znamo od ranije, iz nekih ranijih vremena, ali ovo nije ni 2005. godina, ni 2008. već 2021. u kojoj se apsolutno mora poštovati slovo Daytona i to je naša politika”, istaknuo je Dodik, dodavši da je prije dva mjeseca kao predsjedavajući Predsjedništva BiH obaviješten o imenovanju novog veleposlanika ali da je uljudno da to priopći američka strana.

Dodik je izjavio novinarima da Republika Srpska ne prihvaća imenovanje visokog predstavika bez odluke Vijeća sigurnosti UN.

“Ukoliko budu nastojali da to učine morat će se suočiti s našom voljom da to ne prihvaćamo, ne razgovaramo, institucionalno odbijamo bilo kakvu suradnju, a ako oni misle da se trebaju baviti time neka se bave. U svakom slučaju mi ćemo /s američkim veleposlanikom/ pokušati imati odnose pune razumijevanja ako je to moguće, ali odavno već nismo spremni da zbog bilo kakvog poltronstva ili nečega drugog zato što je netko ranije bio ovdje ili u Prištini prihvaćati neke stvari”, kazao je Dodik.

On je rekao da njemu ta činjenica govori o jednoj sasvim drugoj dimenziji, a to znači da je američko veleposlanstvo i u BiH i u Prištini generiralo svoje aktivnosti koje nisu bile baš u interesu srpskog naroda u cjelini.

Američki predsjednik Joe Biden izabrao je Michaela Murphyja za američkog veleposlanika u BiH koji je bio zamjenik šefa misije u američkom veleposlanstvu u Prištini, a prije toga tri godine je radio kao politički savjetnik u Veleposlanstvu u Sarajevu.

/Srna/HMS/

error: Content is protected !!