Na današnji dan 1887. rođen je hrvatski pjesnik Fran Galović, koji se u književnosti javlja s pjesmom U spomen 11. listopada 1903. pod pseudonimom Hrvatski đak. Tui je pjesmu napisao u čast otkrivanja spomenika ocu domovine Anti Starčeviću u Šestinama kraj Zagreba.

U osvit Prvog svjetskog rata unovačen je u redove Austro-ugarske vojske, gdje u prvim kampanjama na Srbiju ujesen 1914. pogiba, s činom zastavnika, pokraj sela Radenković, 26. listopada. Sahranjen je 31. listopada 1914.godine na zagrebačkom groblju Mirogoju.

Fran Galović, hrvatski književnik iz razdoblja moderne, rođen je u Peterancu kod Koprivnice 20. srpnja 1887., kao jedini sin Stjepana i Dore rođ. Jadanić. Pripadao je pravaškom liberalnom pokretu, a pokrenuo je i uređivao pravaški časopis Mlada Hrvatska.
Jedan je od najznačajnijih pjesnika hrvatske dijalektalne poezije.

Njegove antologijske pjesme napisane su na kajkavskom narječju (npr. “Kostanj”, “Jesenski veter”, “Crn – bel”), dok od djela na štokavskom narječju zasigurno mu je najpoznatija pjesma “Childe Harold”.

U većini Galovićevih pjesama bit se nalazi u onome što je ispod površine stiliziranog pjesničkog izraza; a to je motiv vječne težnje za nečim, reflektirane u sveprisutnom izražavanju ljubavi i žudnje za zavičajem, a sve zapravo u prikrivenom strahu od neumitne prolaznosti.

Na mrežnom sjedištu frangalovic.com možete doznati više o književniku Franu Galoviću, te prelistati preko 2000 digitaliziranih stranica njegovih pjesama, drama, pripovijesti, članaka i kritika (1903.-1914.).

Izvor: narod.hr

error: Content is protected !!