Predsjednik Zoran Milanović danas je komentirao niz smrti hrvatskih vojnika koje su se dogodile u posljednje vrijeme, rekavši između ostalog kako ne postoji kauzalna povezanost između slučajeva. MORH će o slučajevima održati konferenciju za medije danas u 15 sati.

– To su, nažalost, stvari koje se događaju, posebno u ovako jednom psihološki uzdrmanom periodu kao nakon godinu i pol dana izolacije i života u nenormalnim okolnostima. Vojnici su ljudi kao i svi drugi, imaju svoje obitelji, probleme, imaju neki i svoje dugove. Znam dosta o stvarima koje su se dogodile i o tragedijama koje su se dogodile u zadnje vrijeme i pričekat ću još malo prije nego što kažem svoj sud o mogućim uzrocima ovakvih tragičnih događaja, ne samo kad su u pitanju vojnici, rekao je Milanović danas u Varaždinu, prenosi HRT.

Rekao je da ne postoji kauzalna povezanost između slučajeva, ali da je moguće da postoji povezanost s elementima socijalne patologije i poremećaja, koji postoji u vojsci i izvan vojske.

Milanović je rekao da kad se nešto takvo dogodi u vojsci, to privlači pozornost i podiže obrve javnosti. Rekao je kako je sustav MORH-a i Oružanih snaga velik uzorak te da se ne radi o maloj komuni, već tisućama ljudi.

– Ti postoci su na razini opće populacije, odnosno niži nego u općoj populaciji. A ne mogu baš biti na nuli, rekao je Milanović.

Novinari su ga pitali i o slučaju vojnika s kokainom.

– To je drugo, to je drugo. To je malo kompleksniji slučaj, ali to neću komentirati za sada, rekao je Milanović.

– Pričekajmo da istraga završi, dodao je.

Na pitanje radi li se o sramoti za MORH odgovorio je da je to nezgodno, ali ne sramota.

– To je sastavni dio života. Devijacija života. Za to se, naravno, odgovara. I to snosi svoje posljedice. Dakle, onaj tko se tako ponaša, za to odgovara. I neće mu biti ugodno, rekao je Milanović.

O braniteljskim sukobima

Komentirao je kritiku čelnika veterana Tigrova Ilije Vučemilovića na račun resornog ministra Tome Medveda, odnosno snimku njihove prepirke s jednog razgovora. Zanijekao je da je Vučemilović snimao njegov razgovor s predstavnicima branitelja za vrijeme njegova predsjednikovanja Vladom.

– Ilija Vučemilović? On mene nije snimao, rekao je Milanović.

– On je uvijek galamio, sad galami na HDZ. Katkad je u pravu, katkad je manje u pravu, prema tome, sve je to dio vrtuljka života i politike, dodao je.

Naglasio je da treba imati iste kriterije.

– Kad se snima mene ili nekog trećeg, onda je to ok, onda je to, dapače, po volji DORH-u i nekim tijelima. A sad će valjda netko tko je snimao sam sebe odgovarati za to. Onda ga ne pozivajte na sastanke. Ili tražite da svi ostave mobitele vani. Ja to, recimo, nikad ne tražim, rekao je Milanović.

“Nemamo predsjednika DIP-a”

Milanović se osvrnuo i na izbor čelne osobe Vrhovnog suda. Na novinarsko pitanje je li došlo do prekretnice u proceduri odgovorio je niječno te ustvrdio da je na čelu suda nelegitimna osoba. Podsjetimo, predsjedniku VS-a Đuri Sessi danas prestaje dužnost, a na čelu suda do izbora novog predsjednika bit će zamjenik predsjednika Marin Mrčela.

– Imamo nelegitimnu osobu na čelu, koja je, doduše, i sama toga svjesna i drago mi je da je to rekao. Imamo drugi problem, mi ustvari nemamo predsjednika DIP-a jer, ako se sjećam, konstitutivnost predsjedniku DIP-a daje prisega koju polaže u Hrvatskom saboru pred predsjedavajućim Hrvatskog sabora. Ovaj to nije napravio i neće. I nema temeljem čeka. Jer ako on da prisegu, onda je može dati njegov sestrić ili strina, rekao je Milanovića.

– Po stoti put – ljudi, cijepite se. Ja sam se cijepio među prvima i većina meni bliskih ljudi. Neki, za koje nikad ne bih rekao, nisu. I još mi filozofiraju zašto je to opasno i zašto to nije dobro. Što da im radim, da ih prestanem zvati prijateljima, da ih proglasim ludima? Ne! Ne razumijem ih najbolje, ali slušam ih. Ali ne mogu im narediti da se cijepe, rekao je Milanović.

Dodao je da ćemo bolesti imati i dalje te da ćemo u jednom trenutku otići s ovoga svijeta, kao i da treba nastaviti živjeti normalno.

– Ova histerija koja se stvara i koja se ustvari na Hrvatsku prelijeva iz nekih zapadnih država je po meni jedno od značajnijih posrnuća ljudske pameti i razuma otkad ja pamtim, rekao je Milanović.

– Još jednom, poziv svim ljudima Hrvatske – cijepite se, uzmite cjepivo. A prijetnje, “nećeš dobiti ovo, uzet ću ti plaću, dobit ćeš nogu u leđa, dobit ćeš otkaz u javnoj službi”… Baš me zanima kako to misle provesti, poručio je.

Za otvaranje nakon sezone

Na novinarsko pitanje je li za to da na jesen više nema ograničenja odgovorio je potvrdno.

– Da. Nakon turističke sezone, da nam ne bi ovi nadobudni pametnjakovići nabijali na nos da smo divljaci. Samo zato, iz taktičkih razloga, rekao je Milanović.

Odbacio je kritiku premijera Andreja Plenkovića o relativiziranju Covida rekavši da ne želi policijsku državu.

Milanović je rekao i da je “otpočetka vrlo jasan i točan dojam da se ovim manipulira u političke svrhe, u interesu jedne političke grupacije”.

– Bez prijetnji, bez metoda prisile, jer – cijepi se, zaštiti sebe, sebe, prije svega sebe. Zaštitivši sebe nisi sebičan. Zaštitio si i druge i dao im poticaj da se cijepe, a oni će odlučiti sami. U protivnom, tiranija, dame i gospodo. To ne želite, zaključio je.

Izvor: narod.hr/HRT

error: Content is protected !!