Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavio je novu koronakartu Europske unije. Što se Hrvatske tiče, situacija se nije puno promijenila i ona je i dalje u narančastom, no epidemiološko se stanje u nekim drugim zemljama pogoršalo.

Hrvatska obala od prošlog tjedna nije označena zelenom bojom na koronakarti Europske unije. Cijela jadranska Hrvatska stavljena je prošli tjedan u narančasto, a boja se određuje kombinacijom broja potvrđenih slučajeva zaraze u proteklih 14 dana na 100 tisuća stanovnika i postotkom testirane populacije.

Prema novoj karti ažuriranoj danas, gotovo je cijela Francuska, s izuzetkom dvije pokrajine, narančasta, kao i dio Italije. Narančasto je i više od polovice Grčke te većina Danske, kao i manji dijelovi Švedske i Finske.

U crvenom su Portugal, nešto više od polovica Španjolske, Irska, Luksemburg, trećina Nizozemske, ostatak Grčke, djelić Danske te Malta.

Tamnocrvenu boja koju označava najgoru epidemiološku situaciju ima ostatak Španjolske, ostatak Nizozemske i Cipar.
Izvor : ECDC

ECDC prati 14-dnevnu incidenciju novih slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika i postotak pozitivno testiranih osoba, a prema tim je kriterijima priobalni dio Hrvatske prikazan u narančastoj boji. Kontinentalna Hrvatska je i dalje u zelenome.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!