Na dnevnom redu Skupštine dioničara mostarskog Auminija koja je zakazana za 9. kolovoza 2021. godine nalazi se i donošenje Odluke o zaključenju ugovora o zakupu pogona Anoda društva Aluminij d.d. Mostar s društvom Aluminij Industrija d.o.o.

Pokretanje pogona Anoda predviđeno je sporazumom o poslovnoj suradnji, a iz Aluminij Industrije još su u siječnju ove godine tražili da iskoriste ekskluzivno pravo koje im daje potpisani ugovor i aktiviraju pogon Anoda i angažiraju radnike.

Međutim, u dokumentu koji je krajem veljače usvojila Vlada FBiH konstatirano je da “Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije smatra da još nisu stečeni, odnosno ispunjeni svi preduvjeti iz članka 4. Ugovora temeljem kojih bi društva Aluminij d.d. Mostar i Aluminij Industrija d.o.o. Mostar pristupila potpisivanju novog ugovora o zakupu pogona Anode”.

U Aluminij Industriji naveli su da bi aktiviranje pogona Anoda veliki investicijski projekat s značajnim troškovima. Plan ponovnog pokretanja bi bio podijeljen u 3 faze koje bi obuhvatile pregled stanja i opreme, čišćenje i sanaciju kvarova, testiranje opreme i puštanje u rad.

-U prvoj fazi bilo bi angažirano 10 radnika i trajala bi 5 dana, druga faza 30 radnika i 12 tjedana, a treća 70 radnika i 2 tjedna. Za realizaciju ovog projekta, kako su naveli iz Aluminij Industrije te dodali da bi bilo potrebno da društva Aluminij d.d. Mostar i Aluminij industrija d.o.o. Mostar, sklope ugovor o zakupu pogona Anoda.

Prema najavama za Skupštinu dioničara, ovaj ugovor naći će se na dnevnom redu.

Iz Aluminij Industrije kazali su u lipnju ove godine za Indikator.ba da je za 2022. planirano vraćanje još jednog pogona u rad, a za 2023. predviđena je izgradnja solarnih panela.

Izvor:indikator.ba

error: Content is protected !!