Nedavno je to bila Srbija, a sada Hrvatska. Državljani BiH mogu se nesmetano cijepiti u susjednoj Hrvatskoj, prošli tjedan je poručio hrvatski premijer Andrej Plenkoivić.

Nakon što je premijer Plenković kazao kako je u Hrvatskoj omogućeno cijepljenje svim bh državljanima i onima koji nemaju hrvatsko zdravstveno osiguranju, u organizaciji Doma zdravlja Metković i županijskog Zavoda za javno zdravstvo ispostave Metković u četvrtak 22. srpnja, organiziran je punkt masovnog cijepljenja za sve državljane Republike Hrvatske kao i druge osobe koje nemaju status osiguranih osoba u RH. Na cijepljenje u susjedstvo došli su mnogi iz BiH, a zbog gužvi čekalo se satima.

Liderski jadovi i ‘sadaka’

Inače, cjepiva u BiH i dalje najvećim dijelom stižu putem donacija, ali masovne imunizacije još uvijek nema. Građani se snalaze, nedavno smo bilježili masovni odlazak na cijepljenje u susjednu Srbiju, a sada svi putevi vode na neki od cjepivni punktova u susjednu Hrvatsku.

BiH cjepiva donira kako god stigne, Srbija, Hrvatska, Austrija, Slovenija, Turska… tako da je naša zemlja postala europski “humanitarni slučaj”. Čak Republika Srpska, u kojoj je počeo masovno cijepljenje bez prethodne najave, Federaciji donira cjepiva, ali samo područjima gdje žive većinski Srbi.

Metković

Poznata bh. politička analitičarka Ivana Marić iz Sarajeva, s dozom cinizma, to je ovako komentirala: “Pred sobom imate dokaz nevjerojatne nesposobnosti i poniženja premijera Novalića i Vlade FBiH, koja je ovime definitivno dotakla dno dna. Nisu htjeli glumiti državu i nabaviti cjepiva, ali im nije probleml glumiti jadove čije građane spašava ‘sadaka’ (milostinja) drugih država pa i drugog entiteta”.

Vijeće ministara izašlo je s informacijom da je u BiH do sada stiglo 1.596.560 doza cjepiva i do sada je tek nešto više od 10% odrasle populacije cijepljeno. Najveći dio pristiglog cjepiva su donacije, a bh. političari i dalje ne preuzimaju odgovornost za ubrzanje nabavke cjepiva kao ni odgovornost za nevjerojatno kašnjenje u nabavci, te se nastavljaju s međusobnim prebacivanjem nadležnosti.

-Prema informacijama koje imamo od ministarstva civilnih poslova, broj cjepiva koje pristiže dostatan bio bi dostatan za imunizaciju oko 30% stanovništva. Imajući u vidu da je oko 10% već cijepljeno i to bi bilo oko 40% što bi relaksiralo stanje, rekao je pomoćnik federalnog ministra za zdravstvo Goran Čerkez.

Dok naši “lideri” u svojoj nesposobnosti koriste vrijeme za svađu i na ovu temu te nisu u stanju ni zaštititi zdravlje vlastitih građana, iz svijeta pristiže ponižavajuća “sadaka”, a bh građani odlaze na cijepljenje u zemlje susjedstva koje im nesebično otvaraju vrata.

Podsjetimo da je nedavno bombastično najavljena kupnja 1,2 milijuna cjepiva Pfizera, a već mjesec dana ne pronalazi se odgovorna i nadležna institucija/osoba za potpisivanje ugovora o nabavci.

Hrvatska sve bh. državljane poziva na cijepljenje

Dok i dalje bh političari istraju na blokadi funkcioniranja sustava, mnogi bh građani u četvrtak su satima čekali u redovima cijepljenje u Metkoviću u susjednoj Hrvatskoj. Masovno cijepljenje organizirano je za sve državljane Republike Hrvatske koji nemaju status osigurane osobe prema zakonima kojima se uređuje obavezno zdravstveno osiguranje i zdravstvena zaštita stranaca u Republici Hrvatskoj, za sve državljane Republike Hrvatske izvan RH koji se zateknu na teritoriju RH kao i za sve osobe koji imaju strano državljanstvo, a zateknu se na području RH.

Metković

Cijepljenje je organizirano u Gradskoj sportskoj dvorani od 16 do 20 sati ali se isto zbog velikog zanimanja odužilo do dugo u noć. Cijepilo se s različitim cjepivima i to u određenim vremenskim periodima za svaku vrstu cjepiva – AstraZenecom, Johson&Johnson i Pfizer BionTech. Cijepljenje su provodili pet timova uz dodatni nadzor gradskih redara, policije, crvenog križa, sanitetskog prijevoza i granične policije.

„Molimo sve za razumijevanje u slučaju mogućih gužvi jer cilj nam je svima jednak: ‘Misliti na druge, cijepiti se!!!’“, poručili su iz Doma zdravlja Metković. Za sada nema točne evidenije koliko se bh državljana cijepilo u inozemstvu, Srbiji ili Hrvatskoj, primjerice.

I ovi bh. državljani svakako će povećati sveukupni udio cijepljenih u BiH, dok će domaći političari i dalje glumiti “lidere” dok im svijet šalje humanitarnu pomoć i cijepi njihove građane.

Izvor: Dnevni.ba

error: Content is protected !!