Posljednjih tjedana svjedočimo još jednom valu ekstremnih vremenskih uvjeta diljem svijeta. Razorne poplave u Europi i Kini, velike vrućine u Sjevernoj Americi koje su uzrokovale katastrofalne požare, dosad nezabilježene visoke temperature i u Sibiru. Unatoč upozorenjima znanstvenika da je riječ o posljedicama globalnog zagrijavanja, najrazvijenije zemlje svijeta i dalje se ne mogu dogovoriti o ambicioznijim klimatskim ciljevima.

Slike iz Kanade šokirale su svijet! Zbog rekordnih vrućina nepregledno more doslovce skuhanih kamenica, dagnji i drugih vrsta školjki!

– To pokazuje da se klimatske promjene događaju zapravo sada i mi već vidimo njihove učinke, govori Brian Timmer, znanstvenik, University of Victoria.

Podaci pokazuju da se Zemlja već zagrijala za oko 1,2 stupnja u usporedbi s predindustrijskim vremenima. Kako spriječiti rast temperature, pitanje je koje je u Napulju okupilo šefove članica skupine G20 odgovorne za klimu, energiju i okoliš.

Crno na bijelo dogovora – nema. Indija, Rusija, Kina i Saudijska Arabija pokazale su se kao teški pregovarači!

Do zajedničkog prihvaćanja obveze zadržavanja globalnog zatopljenja ispod 1,5 stupnjeva Celzija u Napulju tako nije došlo.

– Nisu htjeli potpisati paragraf u kojem stoji da želimo učiniti sve da temperaturu zagrijavanja održimo nižom od 1-og i pol stupnja do kraja desetljeća. Rekli su kako samo žele reći da će poštovati Pariški sporazum, naglašava Roberto Cingolani, talijanski ministar za ekološku tranziciju.

I dok traju diplomatska nadmudrivanja, prosvjednici političarima poručuju- mijenjajte politiku ili profesiju!

– Velike multinacionalne tvrtke ne žele ozbiljno pristupiti promjenama, već je riječ o lažnim naporima, ističe Alessandra Romano, prosvjednica u Napulju.

Znanstvenici rade punom parom. Mnogi dovode ili tek propituju vezu između poplava u Kini i Njemačkoj s klimatskim promjenama.

– Dakle, kada imate porast temperature atmosfere, također je povećana temperatura vode, a zbog toga mnogo više vode isparava u atmosferu, govori Johnny Chan, profesor atmosferskih znanosti, University of Hong Kong.

U Rimu se na jesen očekuje veliki summit čelnika G20 – skupine koja je odgovorna za čak 80 posto svih globalnih emisija stakleničkih plinova!

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!