Ulaganjem materijalnih dokaza danas je u Sudu Bosne i Hercegovine nastavljeno suđenje premijeru FBiH Fadilu Novaliću i drugima optuženim u aferi “Respiratori”, odnosno zbog nabavke 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite iz Kine uvezla kompanija “Srebrena malina”.

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su suspendirani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak, vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić i ministrica financija Jelka Miličević.

Slali predfakture

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja kaznenih djela u vezi s djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Njih optužnica tereti i za pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave i povredu obveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja financijskih izvještaja i njihovo krivotvorenje ili uništavanje.

Milićević je optužena za nesavjestan rad u službi.

Tužitelj Džermin Pašić je, kako izvještava “Avaz”među mnogim prepiskama optuženih, prezentirao i poruke koje Hodžić razmijenio s Naserom Orićem.

– Fadil nas ubi’ nogama – piše Hodžić, na što mu Orić odgovara:

– Pročitaj „Avaz“, lik nije normalan.

Hodžić je potom napisao:

– Ja Fadila jednim papirom mogu zakucati.

Tužitelj Pašić izdvojio je i poruku iz 18. ožujka prošle godine kada je glavna tajnica Vlade Federacije BiH Edita Kalajdžić poručila Novaliću:

– Čujte se šefe sa Sebijom (op. a. dirktoricom Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebijom Izetbegović) u vezi cijena respiratora”.

Tužitelj Pašić je ponovo prezentirao poruku koju je Edvin Kučuković poslao, a u kojoj upozorava da nabavljeni respiratori nisu za liječenje ljudi.

Tako 28. travnja Ganibegović šalje poruku:

– Molim vas proslijedite ovo do premijera. Respiratori nisu odgovarajući, pacijenti umiru na tim respiratorima, jer dolazi do rupture pluća. Ovakve vam mogu nabaviti hiljadu komada po cijeni od 9.000 dolara. Sjećate li se ove poruke, dobili smo baš te respiratore.

Braniteljica premijera Novalića Vasvija Vidović prigovorila je na ovaj dokaz, kazavši kako “mi do danas ne znamo tko je Edvin Kučuković”.

Pašić je, također, prezentirao da su optuženi slali predfakture za respiratore, a ne fakture. Obrane su prigovorile te su kazali da je to sastavni dio poslovanja.

Tužitelj Pašić je u više navrata naglasio da su pojedine poruke tijekom komunikacije brisane. U jednoj prepisci Novalić piše „brišite poruke“.

Procurila afera

U jednoj poruci, koja je nastala nakon što u medijima procurila afera „Respiratori“, Novalić piše „da Jelka ne može raditi svakakve stvari, a da bude nevina“.

– I ove odluke je ona donijela, može zaustaviti kao ratu za „Energoinvest“ prošle godine – stoji u poruci.

U ranijim porukama Edita Kalajdžić upozorava Novalića.

– Šefe, ovaj ugovor treba odmah raskinuti i tražiti povrat para.

Novalić joj odgovara:

– Meni je, bebo, za danas, dosta. Kako ćemo poništiti ugovor, kad su pare otišle u Kinu, a ona odgovara:

– Šta nas briga gdje su pare. Nije isporučio robu do 15. travnja, član 11 ugovora.

Novalić potom odgovara:

– Šta je razlog raskida? Rok? Još bi se gore uvalili – odgovara Novalić, na što mu ona odgovara da je “ugovor katastrofa”.

Zakazano je naredno ročište

Istaknuta je i komunikacija između Hodžića i osobe imenovane kao Asim, a za koju se od ranije pretpostavlja da je riječ o dužnosniku SDA Asimu Sarajliću. Sarajlić je u poruci napisao: “Fadil usro cijelu stvar, on je najodgovorniji. Ali sve što se dogodilo, moralo se dogoditi, Bog zna zašto je to dobro”.

Naredno ročište zakazano je za 30. srpnja.

 /HMS/

error: Content is protected !!