Svakog dana uživamo u odličnim nastupima naših jedriličara na Olimpijskim igrama, a dojučerašnje nastupe prokomentirao je za HTV-ovu emisiju (N)ippon i trostruki europski prvak u klasi Finn i trostruki olimpijac Ivan Kljaković Gašpić.

– Do sada smo svjedočili, rekao bih, jednom čudnom jedriličarskom dijelu Olimpijskih igara – bilo je jako teško, gotovo nemoguće, trenirati na Olimpijskom polju gotovo dvije godine, tako da su naši sportaši došli tamo s jako puno nepoznanica, kaže Gašpić i dodaje kako su uz to i vremenski uvjeti u Japanu dosta čudni.

Ističe kako je u početku veliko iznenađenje bila Elena Vorobjeva, koja je prvi dan odjedrila jako dobro.

– Znamo da ima potencijal, međutim, zadnja dva dana je malo izgubila taj početni ritam. To je možda danak jednom neiskustvu, njoj su ovo prve OI i tu je jako puno pritiska i očekivanja, kaže Gašpić.

Eleni “drži leđa” iskusni trener Tonči Antunović Graja, koji je s Gašpićem bio na dva Olimpijska polja.

– Nadam se da će oni izvući još malo i da će do zadnjeg dana doći u nekakvu teoretsku borbu za medalju, dodaje. Elena je u ženskom samcu upisala dva solidna ulaza – 16. i 15., iako je imala prilike i za bolje, no prevrtanje ju je stajalo plasmana.

– Znali smo da je kvalitetna, no dosad nije imala nekakav briljantan nastup. No, prvi dan OI je pokazala je jedan značajan skok njenih performansi. Svi znamo da, čim se kvalificiraš za Olimpijsku regatu, da si dovoljno kvalitetan ‘pomrsiti račune’ najboljima. Ja se nadam da će Elena do kraja napraviti najbolje što zna i ostati hladne glave – jedrenje je sport koji zahtijeva jako puno strpljenja i mirnoće, rekao bih da treba čekati tuđu pogrešku i kapitalizirati to, kaže Gašpić.

Za drugog hrvatskog predstavnika, Tončija Stipanovića, Gašpić kaže da se dobro drži i smatra da ga samo par koraka dijeli od sigurne medalje.

– Vjerujem da Tonči sa svojim jako bogatim iskustvom u laseru može doći do postolja – kao što je napravio i u Riju prije pet godina.

Tonči je imao dovoljno snage i koncentracije da u zadnjem jedrenju ostvari svoj najbolji ulaz dana – 4. mjesto, čime je popravio ukupan dojam nakon 22. i 12.mjesta u prva dva plova, te se trenutno nalazi na 6. mjestu.

– Tonči već dva desetljeća dokazuje svoju klasu, a svu raskoš jedrenja pokazao je u Riju kada mu je u zadnjem plovu izmaknula zlatna medalja. On je rutiner, iznimno iskusan i ima odličan tim ljudi oko sebe, kaže Gašpić i dodaje kako vjeruje da je on veliki kalibar za medalju.

Nakon puno čekanja zbog bonace i nestabilnog vjetra, 49er-i su odradili samo jedno jedrenje na otvaranju Olimpijske regate za ovu disciplinu, a braća Fantela otvorila su regatu sa četvrtim ulazom. Gašpić ističe da su pokazali izvrsno jedrenje – iako je regata za njih bila dosta izazovna te su nešto lošije startali, uspjeli su se izvući i doći na solidno mjesto.

– Do kraja OI od njih očekujemo jednu stabilnu konstantu, kaže. Braća su se u novoj jedriličarskoj disciplini odlično snašli – naime, Šime je dugi niz godina vladao klasom 470, dok se Mihovil bavio windsurfingom. Kljaković Gašpić kaže kako mijenjanje klasa nije problem, ako znaš jedriti. Šime je top klasa svjetskog jedrenja. Nema nikakve dvojbe da on može to sve savladati, što je i dokazao 2018. uzevši zlato u klasi 49. Isto tako Mihovil, dugo je bio u pripremnoj fazi da se dogodi ovakav trenutak. Što se tiče starta, odradili su vrhunski posao. Ja se nadam da će do kraja regate zadržati taj svoj performans, rekao je Gašpić sinoć u emisiji.

Jedrenje ima 10 disciplina, a klasa Finn zadnji će se put održati na Olimpijskim igrama u Tokiju – mnogi žale što te klase više neće biti, već će ju zamijeniti nova disciplina Kite. Gašpić kaže kako je klasa Finn staromodni način jedrenja koji i sam voli.

– To je brod koji se bez prekida, najdulje zadržao na Olimpijadi – preko 60 godina. Svjedočimo o plejadi imena koji su prošli kroz klasu Finn i obilježili svjetsko jedrenje, ali i svjetski sport. Šteta je, jer je to klasa koja jedina pruža ljudima visine iznad 185 cm i preko 90 kilograma težine šansu za natjecanje u jedrenju, kaže.

Dodaje kako je ova klasa evoluirala od fizički relativno skromnog jedriličarskog broda, do klase u kojoj su sportaši jedni od fizički najspremnijih. Smatra kako je budućnost jedrenja jako zahtjevna i neizvjesna, te da je uvođenje discipline Kite racionalna odluka ako se jedrenje želi zadržati na Olimpijskim Igrama.

– Igre su djelomično postale i poslovna, a ne samo sportska arena, i tu treba biti prilagodljiv i osjetljiv na taj trend, zaključio je Gašpić. 

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!