U jednoj bečkoj osnovnoj školi nastava spolnog odgoja ozbiljno je uznemirila djecu. Naime, jedna od učiteljica je, koristeći žensku lutku, vrlo eksplicitno objasnila što se sve može činiti prilikom spolnih odnosa. Učiteljica je koristila i prilično eksplicitan rječnik kako bi učenicima od šest do deset godina (višerazinski princip nastave) ‘objasnila određene stvari’. Sat spolnog odgoja je jako uznemirio neku djecu, roditelji su ogorčeni, a grad sada istražuje slučaj.

Prema pisanju dnevnog lista Kronen Zeitung, sve se odigralo u svibnju. Učiteljica je koristila žensku lutku kako bi objasnila spolni odnos. “Djevojke bi mogle koristiti svoje prste”, rekla je učiteljica, a mnoga su djeca bila uznemirena i posramljena. Jedan od dječaka je rekao ‘da to ne želi slušati’, na što je učiteljica odgovorila ‘da mora’. Roditelji su nakon skandala dijete odveli iz škole, piše Silvia Jelincic za Kronen Zeitung. Učiteljica je djeci objašnjavala da mogu koristiti kondome ako ne žele imati bebe.

“Nikada prije nismo vidjeli svog sina takvog, bio je potpuno shrvan”, rekli su šokirani roditelji za “Krone” te objasnili da su se posljedice vidjele već nekoliko dana nakon uznemirujućih predavanja. Roditelji ističu da je razredni kolega njihovog sinčića bio kod njih u posjeti kako bi se djeca igrala kod kuće. “Dječak se igrao i s našom desetogodišnjom kćerkom te joj je iznenada poželio skinuti hlačice”, ističu potreseni roditelji za austrijski dnevni list.

Zabrinuti su i drugi roditelji. „Učiteljica im je objasnila da mogu koristiti kondome ako ne žele stvarati bebe. Djeca ne mogu ništa učiniti s tim informacijama, još su uvijek premlada!”, istaknuo je iznervirani otac jednog od učenika.

Peter Stippl, predsjednik Udruge za psihoterapiju objasnio je da takve stvari plaše djecu. “Djeca dobivaju pogrešan pristup temi i krši se njihova prirodna granica srama. Spolni odgoj uvijek mora biti primjeren dobi i razvoju. Brojna djeca koja imaju šest, sedam ili osam godina – ili čak i više – nisu zainteresirana za seksualni odnos.“

Stigle i reakcije političara, Jan Ledóchowski (ÖVP Beč) – “Roditelji moraju biti uključeni u sve”

Nakon što je priča izašla u javnost, oglasili su se i neki političari. Najglasniji je bio Jan Ledóchowski (ÖVP Beč) koji je između ostalog istaknuo i da je krajnje vrijeme da se roditelji uključe u teme seksualnog odgoja.

“Znam neke od roditelja i razgovarao sam s njima. Njihova su djeca “povrijeđena” i uznemirena. Pravo roditelja da zaštite svoju djecu i utvrde kakve se sve informacije pružaju grubo je povrijeđen. U školi nije bilo razumijevanja za njihovo negodovanje, a odlazak u medije bio je jedini način da se barem spriječi daljnja šteta. Za vlastitu djecu već je bilo prekasno.

Svi moramo biti beskrajno zahvalni ovim hrabrim roditeljima! O ovom se obliku zlostavljanja napokon izvještava u medijima! Možda će ovo izvješće potaknuti mnoge druge roditelje da se pozabave temom seksualnog odgoja u vrtićima i školama te da unaprijed zatraže otkrivanje sadržaja i metodologije. Oprez je osobito poželjan kod udruga ‘za podizanje svijesti o spolnom odgoju’. Koje udruge treba odobriti u tu svrhu, odlučuje povjerenstvo za akreditaciju Ministarstva obrazovanja, čiji će sastav biti presudan. Ovaj tužni slučaj trebali bismo shvatiti kao priliku da konstruktivno kritiziramo odgovorne vlasti i politička tijela i postavimo zahtjeve.

Dječji osjećaj srama mora se poštovati! Ne smijete biti izloženi upitnim i kontroverznim vrijednostima i ideologijama! Lekcije moraju biti prilagođene dobi. Roditelji uvijek moraju biti uključeni u školske satove seksualnog odnosa. Djeca nemaju drugo ‘predvorje’ osim ono svojih roditelja. Očekivati ​​da će drugi donijeti ispravne odluke za našu djecu bila bi velika pogreška!”, istaknuo je Ledóchowski.

/HMS/

error: Content is protected !!