Japanski 19-godišnji gimnastičar Daiki Hashimoto nastavio je niz pojedinačnih olimpijskih pobjednika u višeboju iz “zemlje izlazećeg sunca” koji je u Londonu 2012. započeo Kohei Uchimura, a potom i obranio naslov u Rio de Janeiru 2016.

Uchimura je odlučio da u Tokiju neće braniti naslov, a u Daikiju Hashimotu dobio je dostojnoga nasljednika. Mladi Japanac je u svojem olimpijskom debiju sakupio 88.465 bodova, a briljirao je u posljednjoj izmjeni na preči na kojoj je za svoju vježbu zaradio ocjenu 14.933.

Na zadnju spravu je kao vodeći došao svjetski prvak iz 2017., Kinez Ruoteng Xiao, s gotovo pola boda prednosti (0.467) pred Hashimotom koji je bio treći, dok je na drugom mjestu bio aktualni svjetski višebojski prvak, Rus Nikita Nagornji koji je za imao 133 tisućinku boda prednosti pred domaćim tinejdžerom.

Nagornji je za svoju vježbu na preči dobio 14.366, koliko bi dobio i Xiao da ga suci nisu kaznili s 0.3 boda odbitka. Kinezi su uložili žalbu na prenisku ocjenu, ali je njihov protest odbijen.

Hashimoto je ostao zadnji na vježbalištu i izveo spektakularnu, atraktivnu vježbu kojom je zaradio dovoljno bodova da je na kraju pobijedio Xiaoa (88.065) za četiri desetinke boda i tako osvojio zlato. Nagornji je za Kinezom zaostao samo 34 tisućinke (88.031) i osvojio broncu.

Svoj trojici su ovo prve pojedinačne medalje na olimpijskim igrama, a nema sumnje da nisu i posljednje. Hashimoto i Nagornji će biti veliki suparnici za odličja najboljem hrvatskom gimnastičaru Tinu Srbiću u pojedinačnom finalu na preči.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!