Slovenski ministar zdravstva Janez Poklukar dramatično upozorava na potrebu bržeg cijepljenja, kako bi se spriječila opterećenost zdravstvenog sustava na jesen, iznijevši moguće crne procjene kretanja zaraze.

“Ako ne spriječimo širenje virusa cijepljenjem, opet ćemo morati uvesti restrikcije”, kazao je Poklukar u razgovoru za ljubljansko Delo, upozorivši na procjene znanstvenika o mogućnosti da blizu 2000 zaraženih ljudi u studenome bude u bolnicama.

Novi slučajevi zaraze mogli bi rapidno rasti

Premda je ovih dana novih zaraza relativno malo, te malo hospitaliziranih pacijenata, brojevi bi uz sadašnju nisku procijepljenost populacije mogli idućih mjeseci skokovito rasti, upozorio je ministar.

Prema prognozama koje je vlada dobila od znanstvenika koji se bave projekcijama pandemije, sredinom rujna bi u bolnicama moglo biti 176 covid-bolesnika, sredinom listopada već 1287, a mjesec nakon toga već skoro dvije tisuće, istaknuo je Poklukar, dodavši da se takvo stanje više ne bi moglo kontrolirati.

U Sloveniji je trenutno necijepljenih oko 1.2 milijuna od 2.1 milijuna ukupne populacije, pa bi uz takvo stanje i širenje dominantne delta varijante virusa na vrhu mogućeg jesenskog vala svaki dan moglo biti 5800 novozaraženih, od čega bi ih trećina imala dugotrajne posljedice bolesti.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!