Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade, posljednje prije ljetne stanke, osvrnuo se na prometnu nesreću koja se dogodila u nedjelju u Slavonskom Brodu i zahvalio svima koji su sudjelovali u zbrinjavanju ozlijeđenih i pomagali. Na dnevnom redu sjednice su i konačni prijedlozi zakona o elektroničkim medijima te zakona o autorskom i srodnim pravima, kao i prijedlog smjernica ekonomske i fiskalne politike za razdoblje 2022. – 2024.

Ovo je zadnja sjednica Vlade do 19. kolovoza.

“Jučer je dovršena ova faza izgradnje Pelješkog mosta i podizanja 165. segmenta. Spojena je Hrvatska, spojen je most od Komarne do Brijesta vrijedan 520 milijuna eura. Ovo je bio povijesni trenutak za rješavanje pitanja prekida teritorijalnog kontinuiteta Hrvatske, a most će biti jedna od konkretnih ostavština naše Vlade. On će biti tu zavijek. Most ne spaja samo Hrvatsku nego i Europsku uniju, ima svoj strateški značaj”, istaknuo je Plenković prenosi RTL.

Cijepljeno 48 posto odraslih s jednom dozom

Vlada će usvojiti smjernice proračuna za naredne tri godine.

“Sada kada cijepljenje ide solidnim tempom, možemo gledati kako se vratiti na putanju smanjenje javnog duga i uravnoteženje proračuna”, kazao je.

Kada je riječ o turističkoj sezoni, danas je više od milijun turista u Hrvatskoj.

“Bit ćemo bolji ove godine nego lani, nastojimo biti što bliže rezultatima 2019. i zato je važno da svatko da svoj obol gospodarstvu, da nam epidemija napravi što manje štete. Vjerujem da će po karti ECDC-a Hrvatska ostati u narančastom. Cijepili smo do sada 1,63 ljudi prvom dozom što je 48 posto odraslog stanovništva dok je s dvije doze cijepljeno 43 posto odraslog stanovništva”, poručio je premijer.

Čestitao je svim olimpijcima i olimpijkama na uspjesima i medaljama u Tokiju.

188 novih slučajeva zaraze

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je o stanju s koronavirusom.

“Imamo 188 novih slučajeva zaraze. Udio novozaraženih je 3,21 posto. 143 osobe su na bolničkom liječenju od kojih je 11 na respiratoru”, istaknuo je.

Kazao je da preko 23 tisuće osoba koje su preboljele zarazu ima problema s dugim covidom te je zatražilo pomoć liječnika. Potrošeno je 3,03 milijuna doza cjepiva do sada. Kad je riječ o cijepljenju unutar zdravstvenog sustava, preko 80 posto liječnika dobilo je jednu dozu.

Kada bi se toliko cijepilo i opće populacije, Hrvatska bi imala kolektivni imunitet.

“Osobni stav onih koji se ne žele cijepiti, nije stav struke i može nanijeti štetu onima koji još razmišljaju o cijepljenju”, rekao je Beroš.

EU digitalne potvrde od danas se mogu preuzeti u ljekarnama.

U tijeku je i analiza cijepljenih po općinama.

“Stopa potvrđenih slučajeva kontinuirano raste u četiri tjedna, a blago raste i broj hospitaliziranih. No i dalje smo uvjerljivo najsigurnija destinacija na Mediteranu. Osim medicinskih kontraindikacija ne postoji razlog za necijepljenje”, poručio je Beroš i apelirao na solidarnost društva i obitelji da se zaštite oni najrizičniji – starije osobe.

Inspekcije tijekom vikenda na moru

Tijekom vikenda provedeni su inspekcijski nadzori u pogledu novih mjera koje su uvedene za jadranske županije. Nadzirano je 20 subjekata i jedno javno okupljanje, a sankcije su izrečene za pet objekata zbog nepridržavanja mjera, izvijestio je ministar Davor Božinović.

“I ubuduće će se provoditi ad hoc nadzori na obali”, poručio je.

Zakon o elektroničkim medijima

Vlada je usvojila konačne prijedloge Zakona o elektroničkim medijima (EU) te Zakona o autorskom i srodnim pravima (EU). Uvodi se veća transparentnost pružatelja medijskih usluga što se tiče njihove vlasničke strukture. Smatrat će se da je pružatelj medijskih utjecaja dominantan na tržištu ako zauzima 40 posto, i tada se više neće moći dalje širiti. Iznimka je HRT.

Također, kad je riječ o odgovornosti elektroničkih medija za aktivnosti korisnika, odnosno komentare, kazne se propisuju ako su propustili istaknuti i upozoriti korisnike na njihovu odgovornost i pravila komentiranja.

Vlada je sa sjednice u četvrtak u saborsku proceduru uputila konačni prijedlog Zakona o elektroničkim medijima kojim se, u odnosu na prvo čitanje, propisuje da pružatelj elektroničke publikacije odgovara i za sadržaj koji je generirao korisnik, odnosno komentare, ako korisnika nije upozorio na pravila komentiranja. U suradnji s Hrvatskim novinarskim društvom i Udrugom novinskih izdavača pri HUP-u preformuliran je, naime, članak zakona kojim je regulirano to pitanje te je pružatelju elektroničke publikacije jasno propisana obveza da odgovara za cjelokupni objavljeni sadržaj.

To uključuje i i sadržaj koji je generirao korisnik, ako je pružatelj elektroničke publikacije propustio registrirati korisnika i ako ga nije na jasan i lako uočljiv način upozorio na pravila komentiranja i na kršenje propisanih odredbi.

Ministrica Nina Obuljen Koržinek govorila je o zakonima:

“Spomenula bih prilagodbu određenih definicija, definiranje nadležnosti nad pružateljima medijskih usluga. Uvodi se puno veća transparentnost, vezano uz vlasničku strukturu medija. Što se tiče nekih najvažnijih članaka, brisan je članak 16 koji je izazvao dosta rasprave. Uvedeno je između dva čitanja dodatna obveza vezano uz igre za sreću.”, navela je Obuljen Koržinek i komentirala kazne:

“Vezano uz članak 94. koji je bio puno diskutiran u medijima i pitanje odgovornosti za sadržaj koji generiraju korisnici, ono što kolokvijalno nazivamo komentarima, postignut je dogovor između HUP-a i HND-a i preformulirana obveza na način da je jasno propisana obveza portala da odgovara za cjelokupni objavljeni sadržaj, uključujući i sadržaj korisnika. Ako propusti registrirati korisnika i ako nije na jasan način upozorio korisnika na pravila komentiranja.”

Izvor: narod.hr/rtl.vijesti.hr

error: Content is protected !!