Dan nakon što su iz SDP-a izbačeni neki od njemu najbližih političkih suradnika poput Nikše Vukasa, Rajka Ostojića ili kuma mu Tihomira Barišića, bivši predsjednik SDP-a Davor Bernardić u razgovoru za Jutarnji list žestoko je raspalio po svom nasljedniku Peđu Grbinu koji je u utorak napravio unutarstranačku čistku. Bernardić je Grbinovu odluku nazvao “u najmanju ruku bolesnom”, a između redaka, dao je naslutiti da je s izbačenim članovima, među kojima je i četvero saborskih zastupnika, spreman možda čak i na osnivanje nove političke opcije. “Oni su moji prijatelji i za mene i dalje stranačke kolege s kojima ću nastaviti surađivati. Znat ćemo očuvati istinsku hrvatsku socijaldemokraciju”, tvrdi.

Očekujete li da ćete i vi biti izbačeni iz SDP-a, te želite li uopće više biti član SDP-a iz kojeg je u utorak isključeno tisuće javnosti anonimnih članova, ali i par “teškaša”?

– Prije svega mi smo tu zbog građana ove zemlje, koji jedino žele živjeti bolje u svojoj zemlji. Hrvatskoj bez korupcije, naprednoj, slobodnoj, perspektivnoj i pravednoj. I za nju ćemo se nastaviti boriti. A kao takav, SDP je i moja stranka, kao i tisuća i tisuća u zadnje vrijeme izbačenih, izbrisanih, poniženih vjernih, radišnih i pravednih članica i članova. Budite sigurni, i dalje ću se boriti za jaku hrvatsku socijaldemokraciju koja može i mora biti nositelj boljitka za Hrvatsku. Kako? To će buduće vrijeme pokazati.

Što ćete kao bivši predsjednik SDP-a učiniti nakon čistke koju je proveo vaš nasljednik Peđa Grbin? Imate li mu što poručiti?

Budite sigurni, šutjeti nećemo. Djelovat ćemo i očuvati socijaldemokraciju i prostor slobode u društvu. Nastavit ćemo se boriti za prava ljudi koji žele pošteno živjeti od svog rada, za umirovljenike, obespravljene, slabije, za zaštitu svih manjinskih skupina, kao i za djecu i mlade kojima ostavljamo Hrvatsku.

Kako komentirate izbacivanje iz SDP-a dvojice nekadašnjih glavnih tajnika – Nikše Vukasa i Zvane Brumnića, bivšeg šefa zagrebačkog SDP-a Gordana Marasa, bivšeg ministra zdravstva Rajka Ostojića i vašeg kuma Tihomira Barišića? Što mislite koji je pravi razlog zbog kojeg se novo vodstvo odlučilo na takav drastičan potez?

– Moram priznati da sam u najmanju ruku šokiran i tužan. Riječ je o ljudima koji su cijeli svoj život u SDP-u, skoro 30 godina, o ljudima koji su gradili socijaldemokraciju s pokojnim Ivicom Račanom. Riječ je i o dvojici ministara u Milanovićevoj Vladi, Gordanu Marasu i Rajku Ostojiću koji su zaslužni za gospodarski oporavak Hrvatske od 2011. do 2015. i za mnoge druge dobre poteze.

Čisto je ludilo izbaciti Rajka Ostojića koji je u Hrvatskoj omogućio medicinski potpomognutu oplodnju i tako pomogao tisućama neplodnih parova i omogućio da se rode na tisuće djece, između ostalog i djece naših saborskih zastupnika. Zvane Brumnić i Nikša Vukas, zajedno su sa mnom kao glavni tajnici SDP-a trasirali put novog Statuta stranke zahvaljujući kojem SDP sada ima jednak broj muškaraca i žena na listama i u rukovodstvu, što je nepovratno promijenilo hrvatsku politiku.

Najlakše je ljude izbaciti iz stranke, ali što onda? Da su to radili naši prethodnici kad im se netko iz ovog ili onog razloga ne bi sviđao, pitanje je bi li danas ikoga i bilo u stranci. Nitko od nas u SDP-u nema pravo zbog vlastitog ega rušiti ono što su nam prethodnici ostavili u povjerenje.

Ovakva čistka je u najmanju ruku bolesna, ona pokazuje samo dvije stvari ili tešku dijagnozu ili da to netko radi namjerno kako bi uništio SDP.

Nakon ove čistke ili kako se to službeno zove “revizije članstva” SDP-ov klub zastupnika u Saboru smanjio se s 32 na 28 zastupnika i zastupnica. Mislite li da je to kraj, ili slijedi daljnje osipanje saborskog kluba?

– Ovo svakako moramo nazvati pravim imenom, a to je čistka koja gura SDP korak preko ruba provalije. Borili smo se za SDP i prije i nastavit ćemo se boriti i dalje. Ja svoje ljude sigurno neću ostaviti na cjedilu jer su oni dali puno za socijaldemokraciju u Hrvatskoj, da bi se netko ovako odnosio prema njima. Za sve daljnje poteze pričekajte malo.

Što mislite, što će sada učiniti iz SDP-a izbačeni saborski zastupnici Zvane Brumnić, Nikša Vukas, Rajko Ostojić i Marina Opačak Bilić?

– Oni su izbačeni od strane aktualnog rukovodstva, ali tu nije kraj. Sigurno neće sjediti skrštenih ruku. Cijeli život su borci, i nastavit će se boriti za prava radnika, obespravljenih, slabijih i svih onih koji teško žive u ovoj zemlji.

Morat će se dobro potruditi Grbin i njegova ekipa objasniti po kojim kriterijima su napravili ovakvu čistku i zadali SDP-u ozbiljan udarac. Kao da su poslani izvana da unište SDP. Tu prije svega mislim na njegove liblinge, gospodina Dončića, malog Račana, Mišu Krstičevića i Biljanu Borzan.

Je li realno za očekivati da će izbačeni članovi krenuti u formiranje nove stranke, nekog “SDP-a 2021.”? Bi li to uopće bilo pametno? Biste li se i vi priključili osnivačima nove stranke?

– Oni su moji prijatelji i za mene i dalje stranačke kolege s kojima ću nastaviti surađivati. Znat ćemo očuvati istinsku hrvatsku socijaldemokraciju.

Možemo! je prvi put u anketama poravnat sa SDP-om, ima li SDP šanse vratiti svoje stare birače?

– Sami ste dobro konstatirali. Možemo! je naraslo na našim greškama i glupostima. I umjesto da SDP ponudi politike, ideje i ljude s kojima misli Hrvatsku izvući iz krize u koju tonemo, Grbin se bavi izmišljanjem unutarnjih neprijatelja. Pogotovo zbog toga, jer je imao nikad konstruktivniji i aktivniji Klub zastupnika SDP-a koji ga nikad nije opstruirao kao što je on opstruirao konstantno mene 4 godine dok sam vodio stranku.

U takvoj jednoj teškoj situaciji za stranku ja sam se trudio sačuvati kompaktnost SDP-a, ne izbacivati ljude, jer bez ljudi, motiviranih i složnih članova stranke posvećenih cilju, nema pobjede na izborima.

Tim više je ovakva Grbinova čistka, zapravo potpuno luđačka. Podsjeća me na ulogu Ilije Čvorovića u poznatom filmu „Balkanski špijun“ koji svugdje oko sebe vidi unutarnje neprijatelje, pa ih prisluškuje, mlati, zatvara…

Ja sam siguran da ćemo u konačnici izvući SDP iz ozbiljnih problema, ali to možemo napraviti jedino ako smo jedinstveni i konačno se vratimo u ozbiljno obnašanje politike i prestanemo biti aktivistička stranka koja se pretvorila u političkog komentatora aktualne politike bez vizije, plana i cilja, a Možemo! je sad u poziciji da pokaže konkretno u Zagrebu što može, a što ne može.

SDP kakvog sam ja vodio je imao najbolji program i najbolji tim za oporavak Hrvatske. Kada socijaldemokracija to opet bude imala, neće imati nikakve konkurencije ni na ljevici, ni u Hrvatskoj. Naši birači su po svom životnom opredjeljenju socijaldemokrati i patrioti. A to je većina građana Hrvatske.

Izvor: narod.hr/Jutarnji list

error: Content is protected !!