Viši sud u Beogradu osudio je danas Čabu Dera na 40 godina zatvora zbog podmuklog ubojstva Nebojše Markovića u beogradskom naselju Banovo Brdo 5. siječnja 2019. godine, a Alana Ciglera na četiri godine zatvora, jer mu je pomogao pobjeći nakon ubojstva.

Deru je presuda izrečena u odsustvu, jer je u pritvoru u Budimpešti gdje se protiv njega vodi postupak za dva ubojstva 2018. godine, dok je Cigler u Beogradu, u pritvoru koji mu je sud danas produžio do upućivanja na izvršenje kazne, javlja Tanjug.

Der je osuđen kao neposredni izvršitelj ovog teškog ubojstva na podmukao način, a Cigler jer mu je pomogao nakon izvršenja kaznenog djela, odvozeći ga s mjesta ubojstva “puntom”.

Sud je zaključio da Cigler nije bio svjestan niti je znao da Der planira ubiti Markovića, već je mislio da ga eventualno želi zaplašiti da bi mu navodno vratio neki dug.

Ovo je prvostupanjska presuda na koju i obrana i tužiteljstvo imaju pravo žalbe Apelacijskom sudu.

Der je priznao ubojstvo u izjavi istražnim organima prilikom saslušanja u mađarskom pritvoru, dok je Cigler djelimično priznao, odnosno potvrdio je da ga je on vozio kolima na Banovo Brdo, ali je osporavao da je znao da će Der ubiti Markovića.

Jedan list je objavio ovu Derovu izjavu u kojoj je naveo da je Markovića ubio kako bi predupredio da on sam bude ubijen.

Navodno je saznao da je Marković bio zadužen da preda novac plaćenom ubojici za njegovu likvidaciju, koja je već bila pokušana u Budimpešti.

Cigler tvrdi da ga je Der doveo u zabludu tražeći od njega samo prevoz do Subotice, da bi onda promijenio plan, pa tražio da ga vozi i do Banovog Brda, gdje je izvršio ubojstvo i uvukao njega (Ciglera) u teško kazneno djelo. Ovo je potvrdio i Der u svom iskazu mađarskoj polciiji, ispričavajući se Cigleru što mu je tražio da mu pravi društvo, a onda ga uvukao u teško krivično djelo.

Zbog ubojstva mađarskog biznismena, kao i još jednog ubojstva u Amsterdamu, Der je u Budimpešti prvostupanjskom presudom osuđen na doživotni zatvor.

Der je nakon bjekstva iz Srbije uhićen po potjernici u Pragu početkom ožujka 2019. godine, odakle je iručen Mađarskoj.

Prije tri godine izašao iz zatvora gde je robijao zbog ubojstva kriminalca Branislava Jelačića 2004. godine.

Uhićen je u Pragu 1. marta, a pored Srbije, koja ga traži zbog ovog ubojstva, njegovo izručenje su tražile i Španjolska i Nizozemska i Mađarska kojoj je izručen 18. srpnja 2019. godine.

Terete ga za ubojstva u spomenutim državama koje su tražile njegovo izručenje.

Cigler je uhićen u Subotici nedugo nakon ubojstva Markovića. On je vozio automobil “punto” kojim se Der dovezen na mjesto zločina i kojim su zajedno pobjegli nakon likvidacije Markovića.

I on je u listopadu 2018. godine izašao s višegodišnje robije i tri mjeseca kasnije se opet našao iza rešetaka.

/HMS/

error: Content is protected !!