Kaznena prijava koju je predsjednik Skupštine općine Srebrenica Ćamil Duraković podnio protiv novinara RTRS-a Branimira Đuričića zbog, kako je naveo, poricanja genocida u Srebrenici, generalno predstavlja napad na Srbe i sve institucije na prostoru Srpske, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik kaže da iza ovakvih prijava stoji namjera da se novinarima zabrani misliti, govoriti i informirati javnost.

“Što reći, imate situaciju da Ćamil Duraković, predstavnik muslimana, prijavljuje Srbina, jer misli da on krši neki zakon koji je teško dokazati. Bit će interesantno gledati kako je moguće da tužitelji i suci mogu prihvatiti na ovaj način nametnutu neku pravnu odredbu, a da sami znaju da toga nema”, kaže Dodik.

Dodik smatra da je rješenje da se svi sami prijave Tužiteljstvu.

“Јa sam to sinoć uradio da me ne bi prijavljivali muslimani”, rekao je Dodik.

Govoreći o mogućim posljedicama po građane Republike Srpske, Dodik je rekao da će u svim policijskim stanicama biti uspostavljeni brojevi koje će građani moći pozvati i prijave ako imaju probleme u vezi s ovim pitanjem, te da će policija biti spremna zaštititi svakog građanina Srpske.

“Ukoliko bude bilo aktivnosti SIPA-e po tom pitanju, naša sljedeća odluka bit će da će se oni protjerati iz Republike Srpske i neće moći ovdje institucionalno djelovati”, ististaknuo akao je Dodik, prenosi RTRS.

/HMS/

error: Content is protected !!