U hrvatskom finalu muških parova na olimpijskim igrama u Tokiju, Nikola Mektić i Mate Pavić su pobijedili Marina Čilića i Ivana Dodiga sa 6-4, 3-6, 10-6. Tek treći put u povijesti olimpijskih igara u finalu muških parova igrali su tenisači iz iste zemlje, posljednji put se to dogodilo davne 1908. u Londonu gdje su slavili Britanci.

Najbolji svjetski par je sjajno otvorio finale i već u prvom gemu oduzeli su Čiliću servis.

U trećem gemu su imali još dvije break lopte, a kod vodstva 3-1 nove dvije lopte za obrat, no Čilić i Dodig su izvukli oba gema. Međutim, nisu uspjeli vratiti i izgubljeni servis, pa je set nakon 46 minuta otišao na Pavićevu i Mektićevu stranu rezultatom 6-4.

U drugom setu su Čilić i Dodig odigrali daleko bolje i svoju priliku su dočekali u šestoj igri načinivši break za 4-2. Bio je to prvi servis kojeg su Mektić i Pavić izgubili na turniru. Prednost su sačuvali do kraja i sa 6-3 osvojili drugi set.

Hrvatsko finale je razriješeno u “super tie-breaku” do 10 bodova. Mektić i Pavić su poveli sa čak 6-0 uz dva mini breaka na Čilićev i jedan na Dodigov servis načinivši veliki korak prema pobjedi.

Vodili su 7-1, no Čilić i Dodig su zaprijetili smanjivši na 8-6. Ipak, iduća dva poena su otiša na Mektićevu i Pavićevu stranu.

– Znamo se jako dobro, nije bilo nekih tajni i bio je to dobar i kvalitetan meč. Tu smo deset dana zajedno i navijamo jedni za druge, ali je meč stvarno bio čudan i nakon nekog vremena kao da se ‘uspavao’. Presudilo je to što smo bolje otvorili meč i što smo ipak uigraniji od kumova s druge strane, izjavio je Pavić.

Oba para su govorili o ponešto čudnom ozračju na skoro potpuno praznom Ariake stadionu, gdje je bila nazočna tek nekolicina novinara i članova Misije HOO-a.

– Nismo mi igrali usporenije nego se tako atmosfera stvorila. Igrate na ogromnom stadionu gdje nije bilo publike, a naša delegacija, koja nas je bodrila tijekom cijelog tjedna, ipak je bila tiša. Nije mi običaj pokazivati previše emocija prema vani na ovako velikom natjecanju kada su s druge strane Marin i Ivan. U povijesti se nije dogodilo da četiri igrača iz iste zemlje igraju u finalu i malo nas je pojela nervoza, izjavio je Mektić.

Najbolji par svijeta, koji je ove godine osvojio i Wimbledon i Olimpijske igre pripremat će se za američku turneju nakon Tokija, gdje su produžili niz nepobjedivosti na 15 mečeva.

Ivan i Marin su posebice isticali da su došli u Tokio s ciljem osvojiti medalju, što je pravo čudo s obzirom na iznimno kratko vrijeme koje su proveli skupa.

– Bio je jako, jako težak meč za igrati, a Mate i Nikola su bili mrvicu bolji za jednu sitnicu. Mismo došli ovdje uzeti medalju i to smo ostvarili. Bili smo vatreni u Tokiju, igrali smo najbolji mogući tenis iako nismo imali gotovo nikakvog vremena za uigravanje, kazao je Dodig, dok je Čilić kazao:

– Mi smo cijeli tjedan igrali s velikim srcem, igrali smo s emocijama i to nas je nosilo do finala. Danas je bio sasvim drugačiji meč, prvi put smo igrali noćni meč, prvi put središnji teren i veliki respekt prema protivnicima. Razina igre nije bila na vrhunskoj razini, došlo je do “tie-breaka” i ako nas je neko morao pobijediti, bolje da su to bili oni, kazao je Marin, koji ide iz Tokija kući vidjeti obitelj i sinčića Baldu, dok je Ivan odmah putuje prema Washingtonu i američkoj turneji.

Na pitanje može li se očekivati novi hrvatski par na ATP Touru, Marin je kratko kazao:

– Vidjet ćemo, nije nemoguće, dobri smo…”

Hrvatska je s dvije nove medalje, teniskim zlatom i srebrom stigla do brojke od ukupno šest medalja u Tokiju – tri zlata, srebrom i dvije bronce.

Dodajmo i kako hrvatski tenis sada ima pet medalja na olimpijskim igrama – zlato, srebro i tri bronce.

Do Tokija bronce su osvajali Goran Ivanišević u singlu i u paru s Goranom Prpićem u Barceloni (1992.), te Mario Ančić i Ivan Ljubičić u konkurenciji parova u Ateni (2004.).

Mektić i Pavić ove su sezone osvojili ukupno devet naslova, pri čemu Wimbledon, te sada i olimpijsko zlato.

Sezonu su otvorili pobjedom u Antalyju gdje su prvi put igrali zajedno u paru. Potom su pobijedili na Murray River Open u Melbourneu, Rotterdamu, Miamiju, Monte Carlu, Rimu, Eastborneu, Wimbledonu i sada OI.

Medalje je na ceremoniji proglašenja predala članica Međunarodnog olimpijskog odbora Kolinda Grabar Kitarović.

Izvor.hrt.hr

error: Content is protected !!