Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas po žurnom postupku Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika, Zakon o dopuni Kaznenog zakonika Republike Srpske, te jedan zaključak.

Na posebnoj sjednici Parlamenta, koja je bila zatvorena za javnost, zakoni su usvojeni glasovima svih prisutnih zastupnika SNSD, SDS, PDP, DEMOS, SP, DNS, US, SPS, NPS i zastupničke grupe NDP.

Usvojen je Zaključak kojim podržava Zaključke koji su usuglašeni na sastanku predsjednika svih parlamentarnih stranaka u RS koji je održan u ponedjeljak.

Predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović rekao je da je Republika Srpska jedinstvena i da se nakon ove sjednice odluka odlazećeg visokog predstavnika Valentina Inzka neće moći primjenjivati.

– Inzko je trebalo pokazati da nije instrument bošnjačke politike i njihova zlatna ribica za ispunjavanje želja. Ovom odlukom je gurnuo BiH u najveću krizu nakon rata – rekao je Čubrilović.

Prema Zakonu o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Kaznenog zakona BiH, odluka visokog predstavnika se, kako kažu, neće primjenjivati u Republici Srpskoj.

Također, institucije Republike Srpske neće surađivati s nadležnim organima BiH u pogledu primjene odluke visokog predstavnika.

Izmjenama Kaznenog zakonika Republike Srpske prvi put se uvodi kaznena povreda ugleda Republike Srpske i njenih naroda.

Suština izmjena ogleda se u tome da su predviđene zatvorske kazne do tri godine za sve one koji izlože poruzi, prijeziru ili grubom omalovažavanju simbole Republike Srpske, a od šest mjeseci do pet godina za one koji Republiku Srpsku ili njene narode označi genocidnim ili agresorskim.

Kazna zatvora u trajanju od dvije do deset godina predviđena je za službene osobe i osobe u institucijama vlasti koje se financiraju iz javnog proračuna, a koja počine ova kaznena djela.

Od tri do petnaest godina zatvora predviđeno je za one koji pobrojana kaznena djela učine u namjeri promjene ustavnog uređenja, teritorijalne cjelovitosti ili neovisnosti Republike Srpske.

Za usvajanje dopuna Zakona glasovali su zastupnici SNSD-a, SDS-a, PDP-a, DEMOS-a, SP-a, DNS-a, US, SPS-a, NPS-a i zastupničke grupe NDP.

Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srpske.

Ovo, kako piše RTRS, predstavlja odgovor i zaštitu od nametnute odluke o “zabrani negiranja genocida” koju je donio odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, a ovim se štite građani Republike Srpske i RS.

/HSM/

error: Content is protected !!