U skladu sa Zakonom o mirovinskom i invalidskom osiguranju, mirovine za mjesec srpanj bit će isplaćene u četvrtak, 5. kolovoza, preko Jedinstvenog računa riznice FBiH.

Temeljem Uredbe Vlade Federacije BiH o jednokratnom novčanom iznosu mirovine kao potpore umirovljenicima u FBIH, svim korisnicima mirovine Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje (FZ MIO/PIO) koji su rezidenti BiH, uz srpanjsku mirovinu će biti isplaćen i jednokratni novčani iznos, priopćeno je iz navedenog zavoda.

Novčani iznos isplaćuje se samo korisnicima mirovina koji su zatečeni u isplati na dan stupanja ove uredbe na snagu. Iznos od 120 maraka isplaćuje se korisnicima mirovina koji ostvaruju pravo do visine zajamčene mirovine i zajamčenu mirovinu (478,91 marku), a iznos od 100 maraka korisnicima mirovina koji ostvaruju pravo preko visine zajamčene mirovine. Korisnicima prava na djeljivu obiteljsku mirovinu pripada isplata djeljivog novčanog iznosa.

Najniža mirovina iznosi 382,18 maraka, zajamčena 478,91, a najviša 2.174,48 maraka. Mirovinu za mjesec srpanj primit će 425.962 korisnika, dok je pravo na jednokratni novčani iznos ostvarilo 363.310 umirovljenika.

Ukupno potrebna sredstva za isplatu mirovina za mjesec srpanj iznose oko 233 milijuna maraka, stoji u priopćenju.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!