Je li se Republika Srpska de facto odcjepila od BiH? To pitanje se nameće nakon što je parlament ovog entiteta na jučerašnjoj sjednici usvojio dopunu Kaznenog zakonika RS, kojom se proglašavaju ništavnim odredbe Kaznenog zakona BiH, namatnute od odlazećeg visokog predstavnika Valantina Inzka, piše Hrvatski Medijski Servis.

Podsjetimo, Inzkovim nametnutim zakonskim odredbama predviđene su kazne zatvora za one koji negiraju genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, te veličanje ratnih zločinaca, odnosno davanje naziva ulicama, trgovima, mostovima, institucijama po imenima osuđenih ratnih zločinaca.

Narodna skupština Republike Srpske, uz proglašavanje ništavnim Inzkovih amandmana na KZ BiH, usvojila je i dopune Kaznenog zakonika RS prema kojima će svatko tko RS proglasi genocidnom ili agresorskom tvorevinom završiti u zatvoru.

Dan ranije, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je kako je dan nalog MUP-u RS da spriječi SIPA-u ukoliko ta policijska agencija počene “hapsiti naše ljude” temeljem Inzkovih amandmana, zbog negiranja genocida.

Kakve pravne posljedice mogu proizvesti dva spomenuta zakona? Ukoliko bi primjerice Bakir Izetbegović našavši se, recimo u Doboju, ponovio svoju izjavu o RS kao genocidnoj tvorevini koju treba ukinuti, a BiH urediti po modelu građanske države, policija RS bi ga, temeljem usvojenih zakonskih izmjena, mogla uhititi, a Okružni sud u Doboju osuditi na čak 15 godina zatvore.

Tolika je naime, maksimalna kazna predviđena za službene osobe ili osobe u institucijama vlasti koji RS nazovu genocidnom ili agresorskom tvorevinom, a to učine u namjeri promjene ustavnog uređenja, teritorijalne cjelovitosti ili neovisnosti Republike Srpske.

S druge, pak strane, Dodik ili bilo tko drugi i dalje u tom entitetu mogu negirati da je u Srebrenici počinjen genocid, što je utvrdio u nekoliko presuda Haški sud, i tvrditi da su u Haagu osuđeni ratni zločinci Karadžić i Mladić ratni heroji, jer to od jučer, prema zakonu u tom entitetu nije kazneno djelo.

No, da primjerice isto to ponovi u Sarajevu, Dodik bi risikirao uhićenje i kaznu do pet godina zatvora. Tako od danas imamo pravni kaos, pravnu anarhiju. Za ono što izgovorite u jednom dijelu BiH možete imati pravnu i policijsku zaštitu, dok zbog istih riječi u drugom dijelu zemlje možete završiti na višegodišnjoj robiji.

No, vratimo se na pitanje s početka teksta: Je li Republika Srpska istupila iz pravnog poretka BiH usvajanjem zakonskih dopuna kojima se proglašavaju ništavnim dijelovi Kaznenog zakona BiH, koje je nametnuo Inzko? Drugim riječima je li se RS de facto odcjepila od BiH, a da to nitko nije objavio?.

Pravni stručnjak, odvjetnik Nino Gvozdić u odgovoru na ovo pitanje za HMS kaže: – Izmjene kaznenog zakonika RS koje je jučer usvojila Skupština Republike Srpske ne znače da se RS odcjepila. Znače samo ograničavanje moći visokog predstavnika. RS se odcjepila od BiH još od Daytona”.

/HMS/

error: Content is protected !!