VIŠE od dvjesto tisuća prosvjednika, od kojih oko 14.000 u Parizu, okupilo se u više francuskih gradova “u ime slobode” prosvjedujući protiv mjera suzbijanja koronavirusa, treći vikend zaredom, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Po prvim podacima ministarstva, privedeno je 19 osoba, od kojih deset u glavnom gradu. “Troje pripadnika snaga reda ozlijeđeno je u Parizu”, dodalo je ministarstvo.

Suzavcem i vodenim topovima na prosvjednike

Situacija se užarila kasnije popodne u prijestolnici, na Trgu Bastille, s dolaskom prve povorke prosvjednika. Policajci su suzavcem i vodenim topovima odgovorili demonstrantima koji su na njih bacali različite predmete.

Vlasti su očekivale da će se na prosvjedima diljem zemlje okupiti oko 160.000 ljudi, navode francuski mediji pozivajući se na izvore iz policije.

Prošle je subote više od 160.000 ljudi prosvjedovalo protiv obveznog cijepljenja za zdravstvene radnike i dodatnog uvođenja tzv. zdravstvene putovnice.

Francuska vlada uvela je sredinom srpnja stoga pravila zbog porasta broja zaraženih koronavirusom.

Više od 3000 redarstvenika mobilizirano je radi osiguranja povorki, tjedan pošto su prosvjednici preplavili Elizejske poljane, prema kojima su prilazi u subotu bili zatvoreni.

Provjesi u Rennesu, Montpellieru, Nici, Lilleu

Prosvjednici su se okupili u Rennesu, Montpellieru, Nici, Lilleu…

“Predsjednik, zastupnici, senatori, znanstvenici i novinari, svi su kukavice”, moglo se pročitati na transparentu. Na drugom je pisalo “Nisam ni zamorac ni QR kod”.

Francuski parlament je u nedjelju donio odluku o uvođenju zdravstvenih putovnica kojima se potvrđuje da je njihov nositelj potpuno cijepljen protiv covida-19, da je prebolio covid ili ima negativan test.

Covid-potvrde, koje su od 21. srpnja bile obvezne za posjetitelje kulturnih i zabavnih događanja, od 9. kolovoza bit će obvezne i za posjetitelje barova, sajmova i restorana te za putnike u željezničkom prometu.

U Francuskoj trenutačno raste broj zaraženih, napose u turističkim mjestima, a prevladava posebno zarazan delta soj virusa. U petak je u zemlji prijavljeno više od 24.300 novozaraženih.

Koronavirus je pokosio 111.855 života u Francuskoj od početka pandemije.

Oko 85 posto hospitaliziranih bolesnika u Francuskoj, među kojima su i bolesnici na odjelima intenzivne skrbi, nije cijepljeno protiv covida, kao i 78 posto umrlih od virusa, pokazala je studija objavljena u petak.

Francuska je ovog tjedna premašila prag od 50 posto potpuno cijepljenog stanovništva.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!