Veleposlanstvo Rusije u BiH smatra da je Ured visokog predstavnika (OHR) kočnica razvojnog puta BiH i inzistira na njenom bezuvjetnom gašenju.

“To je taj slučaj kada su se prednosti odavno pretvorile u nepopravljive nedostatke. Stoga – mora biti zatvoren”, poručili su iz Veleposlanstva Rusije u BiH.

U priopćenju iz ruskog Veleposlanstva naglašavaju da su se odbili pridružiti izjavi Veleposlanika Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira (PIC) u BiH iz šest razloga, među kojima ističu da je visoki predstavnik Valentin Inzko 27. svibnja podnio ostavku i time završio svoj mandat, te da nije imao nikakve ovlasti za uvođenje izmjena i dopuna Kaznenog zakona.

“Ako su partneri smatrali Valentina Inzka važećim visokim predstavnikom, ispada da su nakon 27. svibnja u BiH postojala dva visoka predstavnika, što je apsurdno. Druga tumačenja su jezuitska logika. Polazimo od toga da nakon 27. svibnja mjesto visokog predstavnika u BiH ostaje prazno. Svi oni koji namjeravaju surađivati s državljaninom Savezne Republike Njemačke Christianom Schmidtom, koji sebe naziva visokim predstavnikom, to čine na vlastitu odgovornost i rizik, jer on nema potreban mandat Vijeća sigurnosti UN-a”, naglašavaju iz Veleposlanstva Rusije.

U priopćenju se ističe da su se uvijek protivili upotrebi “bonskih ovlasti”, čak i uz pretpostavku da su one postale temelj odluke Valentina Inzka, ni njihovo najšire tumačenje ne daje mu za pravo da se miješa u aktivnosti zakonodavne vlasti.

“Štoviše, bezgranično tumačenje ‘bonskih ovlasti’ /tzv. ‘druge mjere’, dio 11, stavak 2, točka c/ dovodi do toga da Valentin Inzko ima pravo uzeti kalašnjikov, otići u Banjaluku i strijeljati sve zastupnike Narodne skupštine Republike Srpske. I prema njegovom tumačenju ‘bonskih ovlasti’, on će biti u pravu”, naglašavaju iz Veleposlanstvu Rusije, upitavši treba li Bih visoki predstavnik.

U priopćenju se ističe da je odluku Narodne skupštine Republike Srpske, koja je donesena na posebnoj sjednici, donijelo legalno izabrano demokratsko tijelo vlasti i da nema sumnje u njegovu legitimnost.

“Svojim voluntarizmom, Valentin Inzko postavlja pitanje – čija je demokracija jača: njegova ili Narodne skupštine? Njegova ili Gradskog vijeća Mostara? Njegova ili skupštine Zeničko-dobojskog kantona? Za nas tu nema dileme”, poručuju iz ruske Veleposlanstvu u BiH.

U priopćenju još jednom naglašavaju da Upravni odbor ne bi trebalo imati nikakve veze s 14 uvjeta i da je to pitanje samo BiH i Europske unije.

“Ako određeni dio međunarodne zajednice u BiH želi poslati neki signal Sarajevu, oni bi to slobodno mogli – kao opcija – uraditi preko izjave specijalnog predstavnika EU u BiH, kojoj se, po želji, veleposlanici Upravnog odbora mogu pridružiti u osobnom svojstvu”, navodi se u priopćenju .

Iz ruskog Veleposlanstva ukazuju i na “ozloglašeni program pet plus dva, posebno njegov dio o ‘pozitivnoj ocjeni’ situacije u BiH”.

“Posljednja odluka Valentina Inzka jasno je i uvjerljivo pokazala da je upravo OHR glavni tvorac destabilizacije u BiH, i to čini namjerno, jer svima je bilo jasno kakva će reakcija uslijediti nakon ovog nepromišljenog koraka. Štaviše, OHR podgrijava situaciju ne samo u BiH, već i u cijeloj regiji. Postavlja se pitanje – je li moguće u takvim uvjetima zamisliti da bi se netko pri zdravoj pameti odlučio da pozitivno ocijeni stanje u BiH”, ističe se u priopćenju Veleposlanstva Rusije u BiH.

Iz Veleposlanstva Rusije ističu da ostaje ogorčenost i žaljenje nakon čitanja posljednjeg pasusa današnje izjave PIC-a.

“Gorčina od samozadovoljstva i opijenosti snagom takozvane međunarodne zajednice. Visokog predstavnika već smo spomenuli. Ispostavlja se da naši partneri BiH smatraju nemarnim studentom koji ne uspijeva položiti ‘ispite’ i riješiti se međunarodne supervizije. Više od četvrt stoljeća, suverena država koja je zauzimala poziciju nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a mora ‘ponoviti godinu’”, poručili su iz Veleposlanstva Rusije.

Veleposlanici UO PIC-a, u izjavi s kojom se nije složila Ruska Federacija, “najoštrije osuđuju eskalaciju tenzija koja dolazi od nekih političkih lidera kao odgovor na nedavnu izmjenu Kazennog zakona, kao i korake koje je poduzela Narodna skupština Republike Srpske, a koji bi narušili stabilnost i omeli efikasan rad organa vlasti”.

/Srna/HMS/

error: Content is protected !!