Pod nazivom „Fora priča“ krije se zanimljivi projekt poticanja čitanja za djecu od najranije dobi. Autorica koncepta i profesorica hrvatskog jezika Danijela Miklec, na ideju je došla nakon što je postala majka i shvatila koliko je čitanje važno za razvoj djece. 

– Svom sinu sam počela čitati dok je još bio u trbuhu, na način da sam ‘cirkusirala’ – naglašavala i koristila onomatopeje, kaže Danijela koja kroz ovaj projekt želi djeci stvoriti zabavne uspomene.

Kroz interaktivne susrete i radionice s djecom, djeca uče kako biti slobodna i djelovati u skladu sa svojim emocijama – pokazivati ih, reagirati, biti spontani i uključivati se u priču. Oni mi zapravo pomažu da ispričam priču, jer su dio te priče na način da glumimo, pokazuju mi što je veće a što manje, kakva su strašna i vesela lica i oponašaju zvukove, objašnjava Danijela.

Istaknula je kako ovaj način interakcije s djecom i pričanja priča koristi i roditeljima. Osim što je djeci zabavno, bude i roditeljima smiješno i zabavno, jer uvijek koristimo humor u priči. Djeca razvijaju razne aspekte – govorne, emocionalne, kognitivne i socijalne, i tu se stvaraju prava mala prijateljstva, kaže i dodaje kako smatra da su roditelji koji čitaju priče djeci zaista posebni.

‘Neadekvatna’ lektira

Iako mala djeca vole čitati i slušati priče, s godinama se to mijenja, osobito u srednjoj školi. Danijela smatra kako je problem u tome što neke teme u školskim lektirama nisu primjerene dobi djece, te ona gube interes za čitanjem.

– Ono što roditelji mogu napraviti je da im nude knjige koje su različite, svako dijete će se pronaći u nečemu – poanta je da čitaju, kaže Danijela i ističe kako su i učitelji ti o kojima ovisi koliko će zainteresirati i motivirati djecu za čitanje. Dodaje kako je u srednjoj školi puno teže, jer određena djela moraju biti na državnoj maturi, ali svejedno postoji velika sloboda učitelja da naprave ono što misle da će njihovom razredu biti zanimljivo.

Danijela kaže kako su prve priče koje je počela čitati svom sinu bile kratke bajke u stihu. Onda su prešli na ‘Ježevu kućicu’ i ‘Zečića Karla’, kaže i dodaje kako su trenutni hit ‘Kapetan Ivo’ i ‘Vuk’, priče hrvatskih autora. Neki od autora koje je istaknula su Jelena PervanSilvija ŠestoMarijana KrižanovićAndrijana Grgičević, dok joj je od stranih najdraža Julia Donaldson.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!