Među dvadeset dokumentarnih filmova natjecateljskog dijela programa 22. po redu Mediteran film festivala (MFF) u Širokom Brijegu koji će se održati potkraj kolovoza bit će prikazan i film ‘Ombra della Luce’ hrvatske redateljice Dragane Sapanjoš.

Kako su u petak izvijestili organizatori selektor Festivala Zdravko Mustać je, među rekordno pristiglih 300 filmova, odabrao dvadeset naslova – deset dugometražnih i deset kratkih dokumentarca.

Neki od tih filmova svjetsku premijeru imat će upravo na širokobriješkom platnu, dok će u programu biti prikazani i filmovi koji su već nagrađeni na velikim filmskim festivalima.

– Filmove koje smo dobili na razmatranje prvenstveno odlikuje tematska raznolikost i koncentracijska zaokruženost. Nije, kao što bi se na prvi mah moglo pomisliti, u prvi plan izbila korona kao protagonist i njezina pošast, dapače, ponuđeno je samo nekoliko uradaka koji su se na manje-više brzinski i nemušti način dotakli ove boleštine i ništa više’, rekao je festivalski selektor Zdravko Mustać.

Navodi kako su se uglavnom fokusirali na morske motive, socijalna previranja u svojim društvima, te obiteljske tegobe kroz autobiografske vizure.

Dva tročlana međunarodna žirija odlučivat će o nagradama za najbolji dugi dokumentarac na Mediteranu, Grand Prix festivala i Best Short za najbolji kratki film.

Treću nagradu svojim glasovima dodjeljuje publika festivala. Tih dvadeset filmova natječu se za nagrade i priznanja žirija, ali i publike.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!