Nakon 12 godina s mjesta visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH odlazi Valentin Inzko, a dužnost će u ponedjeljak preuzeti Christian Schmidt. Inzko Bosnu i Hercegovinu ostavlja u velikoj političkoj krizi, koju je dodatno produbila njegova nametnuta odluka o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina.

Inzkov mandat obilježila su uopćena izvješća o stanju u Bosni i Hercegovini. A takva je i poruka u povodu odlaska.

– BiH je nešto posebno, Bosna sve ima samo nema svijest o tome, tako Banja Luka ima svoju priču, Sarajevo svoju, Trebinje svoju, Mostar svoju. Gradovi kao male države, rekao je Valentin Inzko, bivši visoki povjerenik međunarodne zajednice u BiH.

Nametnuta odluka o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina dodatno je međusobno udaljila Sarajevo, Banju Luku i Mostar.

– Na ovome pitanju pala je politika EU koja se zalaže za pravnu državu i poštivanje prava, aposolutno je zgažen njihov autoritet da uopće mogu da govore o pravnoj državi, navodi Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

– Gospodin Schmidt je jedan smiren čovjek, jedan uporan čovjek koliko ga ja znam i ne bi ga ovo trebalo zbuniti. Jedna mala prežestoka reakcija koja će da se s vremenom smiri, ističe Bakir Izetbegović, dopredsjedatelj Doma naroda Skupštine BiH.

– Očekujem s g. Schmidtom da će suradnja biti vrlo dobra. Naša želja je da čim se ispuni uvjeti za to Ured visokog predstavnika prestane da djeluje da bi vlast u BiH preuzela odgovornost za svoj posao, navodi Dragan Čović, dopredsjedatelj Doma naroda Skupštine BiH.

Analitičari u Mostaru smatraju da Christian Schmidt ne bi smio nastaviti gdje je Inzko stao.

– Da poštuje jednu temeljno kastegoriju u Ustavu, a to je konstitutivnost naroda, što je temelj, ključ bez kojeg BiH ne može opstati ni funkcionirati, smatra Marko Lucović, politolog.

A takvo što Schmidt je najavio u nedavnoj izjavi u Dubrovniku.

– Ako pogledamo BiH, vidimo da tu nije pitanje manjine i većine, nego je riječ o tri konstitutivna naroda i ostalima. Možda bismo danas gledajući Dejtonski sporazum neke članke skicirali drukčije, ali on je takav kakav je, rekao je Christian Schmidt, novi visoki povjerenik međunarodne zajednice u BiH.

Pred Schmidtom je mnogo posla u zemlji političkih blokada, neriješenih afera, korupcije, ugroženih prava te i dalje zatvorenih vrata za potrebne reforme. S tim teretom treba se nositi.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!