Britanac Tom Daley nakon osvajanja zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju dospio je u centar pažnje izjavom kako je ponosan na činjenicu da je gay, a pažnju je ponovo privukao kada ga je kamera snimila kako hekla na tribinama dok je pratio nastup britanskih plivačica.

Video je vrlo brzo postao hit na društvenim mrežama, a očekivano su uslijedili i brojni komentari nakon nesvakidašnjeg prizora koji je izazvao nove kontroverze.

Daley je prije nekoliko dana u tandemu sa Mattyjem Leejem osvojio zlato u sinkroniziranim skokovima u vodu, nakon čega je poručio kako bi to mogao biti putokaz drugim pripadnicima LGBT zajednice.

“Osjećam se nevjerojatno ponosnim da mogu reći da sam gay i olimpijski šampion. Kada sam bio mlađi, nisam vjerovao da mogu postići ovakve stvari zbog toga što sam takav kakav jesam. To što sam sada olimpijski prvak govori kako je sve moguće postići”, rekao je Daley i dodao kako se zbog toga osjeća moćno.

Usprkos svom seksualnom opredjeljenju, Daley je zvijezda u Velikoj Britaniji, a poznato je i da je u braku s Dustinom Lanceom Blackom, scenaristom koji je dobio Oscara i s kojim ima dijete putem surogat majke.

Riječ je o sinu, s kojim žive u Londonu, ali njegov identitet se krije. Daley je 2008. sa samo 14 godina postao najmlađi britanski olimpijac svih vremena, a uz olimpijsko zlato, višestruki je evropski i svjetski prvak u skokovima u vodu.

Izvor:klix.ba

error: Content is protected !!