Predsjednik SDS-a Mirko Šarović izjavio je da veleposlanicima zemalja PIC-a ne treba da dijele bilo kakve lekcije i da je nastup Christiana Schmidta u BiH pod ozbiljnom sumnjom zbog nepotvrđivanja njegovog imenovanja za visokog predstavnika u Vijeću sigurnosti UN.

– Predstavnici stranih zemalja ne treba nama da dijele bilo kakve lekcije. Nije njihovo da nam sole pamet, već da nam pomognu ako mogu oko rješavanja složenih situacija kao što je ova. Oni su se stavili samo na jednu stranu što je potpuno pogrešno – istakao je Šarović, reagirajući na priopćenje veleposlanika zemalja PIK-a koje nije potpisala Rusija.

Ako je potez Valentina Inzka izazvao reakciju u Republici Srpskoj, kaže Šarović, izazvane su i reakcije u Federaciji BiH i veoma utjecajnih pojedinaca iz tog entiteta, ali se veklsposlanici PIC-a nisu osvrnuli nijednom na njihove neprimjerene reakcije, priopćeno je iz SDS-a, prenosi Srna.

– Po svom šablonu veleposlanici zemalja PIC-a odabrali za krivca stranke iz Republike Srpske, ne udubljujući se u razloge našeg nezadovoljstva i dali ocjenu dajući ulogu visokom predstavniku koju on praktično nema – naveo je Šarović.

On je naveo da je Schmidtov nastup u BiH pod ozbiljnom sumnjom zbog nepotvrđivanja njegovog imenovanja za visokog predstavnika u Vijeću sigurnosti UN i da nema ulogu vrhovne supervizije koju mu je dodijelilo Vijeće za sprovođenje mira /PIC/, a koja ne postoji.

– Njegov jedini autoritet je što dolazi iz jedne tako važne zemlje kao što je Njemačka i mi to poštujemo. Odluka o njegovom imenovanju nije prošla Vijeće sigurnosti i on nema pravo po Ustavu BiH da dijeli lekcije o europskom putu i drugim procesima u BiH – naveo je Šarović.

/HMS/

error: Content is protected !!