Dvije prometnice iz rimskog doba, kanal širine 10-ak metara i popločana cesta, otkrivene su prošli tjedan na istoku Nizozemske, objavili su nizozemski arheolozi.

Te drevne prometnice, koje su izgradili Rimljani prije 2000 godina, pronađene su nedaleko od Nijmegena, nekoliko kilometara od granice s Njemačkoj.

Nijmegen je bio važan rimski grad s vojarnama koje su netom uvrštene na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine. Arheolozi podsjećaju da se grad nalazi na obali Rajne koja je ujedno predstavljala i granicu Rimskog carstva. Kanal je vjerojatno povezivao Nijmegen i Rajnu te služio za prijevoz vojnika, građevinskog materijala te za dopremanje opskrbe.

Eric Noord, vodeći arheolog na iskapanju, posebno je iznenađen otkrićem popločene ceste, što je vrlo rijetko, te tvrdi da će arhelozima dati dobar uvid u cestovnu mrežu izgrađenu prije 2000 godina. Po njegovim riječima, površinski sloj ceste je vrlo dobro očuvan.

Limes Germanicus (latinski za Germanska granica), što predstavlja graničnu liniju utvrda Rimskog carstva od germanskih plemena a danas se nalazi na teritoriju Njemačke i Nizozemske, uvršten je na UNESCO-ov popis u utorak, a arhelozi se nadaju da će i dvije spomenute rimske prometnice činiti dio te zaštićene baštine.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!