ZeGeVege festival održat će se 3. i 4. rujna na glavnome zagrebačkom trgu, a naglasak manifestacije je na održivom življenju, pa će posjetitelje, uz ostalo, dočekati jestive žlice i slamke te kompostabilna ambalaža.

– Bit će tu i šarolika ponuda zdrave i ekološke biljne hrane, kozmetike koja nije testirana na životinjama, edukativne knjige i odjeća od prirodnih materijala, najavila je u četvrtak udruga Prijatelji životinja, organizator festivala.

Posjetitelji će moći isprobati namirnice i kozmetiku koji ne utječu negativno na opstanak biljnih i životinjskih vrsta ili bioraznolikost, ne zagađuju okoliš te održavaju prirodnu ravnotežu i miran suživot svih bića na planetu.

– Svatko od nas svojim svakodnevnim izborima, primjerom, aktivnostima i stavom mijenja svijet i odlučuje o sudbinama drugih bića. Održivi način življenja, koji slavimo na ZeGeVege festivalu, temelji se na skladnom životu s prirodom, odnosno suosjećanju i brizi za druge i za planet, istaknuli su Prijatelji životinja.

Veganskom prehranom, poručili su, možemo spasiti svijet od globalnog zatopljenja, poboljšati naše zdravlje, poštedjeti šume, uštedjeti vodu i spriječiti glad u svijetu, kao i spasiti brojne živote. Zbog toga se, kako su naglasili, već godinama na ZeGeVegeu ne koristi jednokratna plastična ambalaža, kao ni plastične vrećice.

Podsjetili su da su još 2008., na prvom ZeGeVegeu, pokrenuli potpisivanje peticije za zabranu plastičnih vrećica, a ove godine obilježit će ga zakonska zabrana laganih plastičnih vrećica za nošenje i mnogih plastičnih predmeta za jednokratnu upotrebu. Prijatelji životinja najavili su inicijativu i za zabranu ili barem naplatu najtanjih plastičnih vrećica.

Posjetitelji ovogodišnjeg ZeGeVege festivala moći će izabrati i višestruke platnene uloške i pelene te kozmetiku bez ambalaže – krute šampone i sapune.

Važan iskorak prema održivu življenju učinili su i dugogodišnji vjerni izlagači na ZeGeVege festivalu, bio&bio trgovine ekoproizvoda, pokrenuvši proizvodnju u kompostabilnoj ambalaži.

– Pakiranjem u novu održivu ambalažu pridonosi se smanjenju količine plastike koja završava u okolišu, kažu Prijatelji životinja te se nadaju da će i drugi slijediti taj primjer.

Direktorica tvrtke Biovega Jadranka Boban Pejić, koja vodi brend bio&bio, naglasila je da su za pakiranje žitarica, mahunarki, sjemenki, orašastih plodova i suhog voća svojega brenda prvi u Hrvatskoj uveli 100 posto kompostabilnu ambalažu koja ne sadrži plastiku, izrađena je od biljnih materijala i u potpunosti se razgrađuje.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!