Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je, upitan što očekuje od novog visokog predstavnika Christiana Schmidta te očekuje li da bi smjenama nekih političara iz srpskog naroda mogao doprinijeti deblokadi procesa u BiH, izjavio kako misli da u prvih mjesec dana neće biti ništa posebno.

– A onda će, s ovakvom politikom i ovakvim pristupom, političari u RS-u neupitno dovesti do toga da se sudare s institucijama BiH, s međunarodnom zajednicom, PIC-om i OHR-om i ne bih rekao da će u tome sudaru moći nadjačati. Nadam se da će odustati prije nego što dođe do smjena o kojima govorite – naveo je Izetbegović.

Istaknuo je da u BiH mora biti mir, stabilnost, te da se ne mogu negirati zločini, genocid, ne može se suprotstavljati presudama Haškog tribunala.

– Ovo je civilizirana zemlja, tako da se nadam da će nakon kolovoza svi to shvatiti i da ćemo krenuti ka jednoj stabilizaciji i smirivanju stanja u zemlji – kazao je predsjednik SDA.

Ocijenio je da je novi visoki predstavnik Christian Schmidt političar koji ima ogromno iskustvo, tako da se ne može govoriti o tome kako izgleda i kakav utisak ostavlja, “zna se točno tko je i što je Schmidt“.

– Jedan vrlo odlučan i uspješan njemački političar koji ima njemačku državu iza sebe i faktički kompletan civilizirani svijet, zemlje PIC-a, Kvintu i ostalo – kazao je Izetbegović.

/HMS/

error: Content is protected !!