Izaslanstvo Uprave za pitanje branitelja Hercegbosanske županije (HBŽ) te predstavnici Županijske i općinskih udruga HVIDR-e iz HBŽ-a u ponedjeljak su na mjesnom groblju Blažuj, pored Tomislavgrada položili cvijeće i zapalili svijeće u znak sjećanja na pukovnika HVO-a Ivana Mamića – Ićolu, koji je preminuo prije pet godina nakon teške bolesti u 58. godini života.

Pukovnik Ivan Mamić – Ićola bio je član Predsjedništva HVIDR-e HVO-a, predsjednik hercegbosanske Županijske udruge HVIDR-e, a pamti se kao jedan od osnivača 13. bojne HOS-a tijekom Domovinskog rata i njezin ratni zapovjednik.

Svoje ratno djelovanje započeo je samim ustrojem Hrvatske vojske i to od elitne postrojbe Oružanih snaga Republike Hrvatske – bojne Zrinski, te naknadno i IX bojne HOS-a u Splitu.

Na teritoriji BiH sudjeluje u osnivanju prvih postrojbi HVO-a te je kroz svoj ratni put osim spomenute legendarne samostalne 13. bojne HOS-a zapovijedao i 79. domobranskom pukovnijom “Kralj Tomislav” u Tomislavgradu.

Tijekom Domovinskog rata više puta je ranjavan, a nositelj je brojnih visokih državnih odlikovanja za svoje dužnosti i učinjeno u stvaranju HV-a i HVO-a. 

Jedno kratko razdoblje Ivan Mamić – Ićola bio je načelnik Policijske uprave u Tomislavgradu nakon čega ulazi u politiku gdje je u više mandata izabran u Općinsko vijeće Tomislavgrad.

Osim sudjelovanja u Domovinskom ratu branitelji ga u poslijeratno vrijeme pamte kao istinskog borca za njihova prava bilo kroz državne institucije ili braniteljske udruge.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!