Vanjskopolitički komentator Branimir Vidmarović gostovao je u Dnevniku HTV-a i komentirao političku situaciju u BiH.

Inzko Bosnu i Hercegovinu ostavlja u velikoj političkoj krizi, koju je dodatno produbila njegova nametnuta odluka o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina. Slijedio je Dodikov protuudar donošenjem odluke o kažnjavanju nazivanja Republike Srpske genocidnom. 

– Odluke ovakve prema bonskim ovlastima, odluke visokog predstavnika su provedive. Pitanje je koliko se to krši s unutarnjim zakonima BiH. Bilo je i prije takvih odredbi. Bio je slučaj s Republikom Srpskom 1999. godine da su jednostavno maknuli jednog čovjeka iz ureda predsjednika Republike Srpske prema bonskim ovlastima i to je prošlo, rekao je Branimir Vidmarović

Kaže kako je druga stvar kako će se interpretirati jer ovdje nije samo smjena.

– Možda to ovdje nije glavno pitanje. Ovdje se radi o tome da Inzko želi ostaviti Schmidtu i poručiti BiH i svijetu da je sada sve drugačije, da će se američka i europska politika drugačije okrenuti prema BiH. Sada nervoza iskače. Ovdje se radi o čitavom kompletu reformi u BiH, a Dodik uvijek to želi povući na sebe i staviti sebe u centar zbivanja, rekao je.

Smatra kako je dobro za Schmidta što je političar.

– On je naglasio kako će i nastupati s političke pozicije. To se toliko ne podudara s funkcijom pravnog i tako visokog predstavnika. On ne bi smio biti jako politički angažiran, ali u ovakvoj situaciji, to je dobra stvar. Treba promijeniti paradigmu odnosa prema BiH. Ovdje će se malo bolje uskladiti odnosi pozicija unutar BiH i SAD-a. Inzko je sada ostavio snažan signal iza sebe. Stvari više neće ići kao prije, rekao je.

O reformi Izbornog zakona i ustavnoj reformi BiH

– Problem je što sva tri konstitutivna naroda treba predstavljati jednako. Svi trebaju biti ravnopravni. Zapadni svijet brine što će biti s ostalima koji bi htjeli sudjelovati u izbornom procesu. To će se morati mijenjati u nekom trenutku.

Uloga visokog predstavnika u regulaciji Izbornog zakona

– Svi očekuju političku krizu, ako se ne implementiraju novi izborni zakoni. To se očekuje i procedura se ubrzava, zaključuje.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!