Bjeloruska atletičarka Kristina Tsimanoskaja ušla je u ponedjeljak u poljsko veleposlanstvo u Tokiju nakon što je, poslije jučerašnjeg odbijanja da se protiv vlastite volje ukrca na zrakoplov za Bjelorusiju noć provela pod paskom japanske policije u hotelu na aerodromu.

Suprug bjeloruske atletičarke Arseni Ždanevič ušao je pak u ponedjeljak iz Bjelorusije u Ukrajinu, objavio je izvor iz ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova, prenosi Reuters.


Tsimanoskaja (24) će zatražiti azil u Poljskoj, kazao je član lokalne bjeloruske zajednice u Tokiju koji je s njom u kontaktu. Poljski konzularni dužnosnici u Tokiju nisu bili dostupni za komentar, no ranije je dužnosnik poljskog ministarstva vanjskih poslova Marcin Przydacz napisao na Twitteru da je Tsimanoskaji ponuđena “humanitarna visa i slobodan nastavak sportske karijere u Poljskoj, ako to zatraži”.

Bjeloruska sprinterica stigla je, kombijem srebrne boje bez registarskih oznaka, u pet sati poslijepodne po lokalnom vremenu pred poljsko veleposlanstvo te se iskrcala s prtljagom s oznakama bjeloruske reprezentacije.

Dvije žene sa zastavicama bijele i crvene boje, koje se smatraju simbolom bjeloruske oporbe, došle su joj pred veleposlanstvo dati potporu.
 
U diplomatskom incidentu koji se od jučer zbiva usporedno s natjecanjima na Olimpijskim igrama u Tokiju, Tsimanoskaja je,  odbijanjem da se protiv vlastite volje ukrca u zrakoplov za Bjelorusiju, dovela u žižu pozornosti ovu bivšu sovjetsku republiku kojom autokratski vlada njen predsjednik Aleksandar Lukašenko.

Sprinterica, koja je u ponedjeljak trebala nastupiti u atletskoj utrci na 200 metara, rekla je za Reuters da joj je trener u nedjelju došao u sobu i zatražio da se spakira te da “odlukom odozgor” mora natrag u zemlju letom Turkish Airlinesa tijekom dana. Razlog su, po njenim riječima, bile neke kritike koje je izrekla na račun trenera i vodstva reprezentacije.

Tsimanoskaja je u zračnoj luci odbila ukrcati se na let te je zatražila pomoć japanske policije, a Reutersu je rekla da “se neće vratiti u Bjelorusiju”.
 
Bjeloruski olimpijski odbor priopćio je pak da su treneri odlučili povući sportašicu s igara “zbog njena emocionalnog i psihičkog stanja”.

Glasnogovornik Međunarodnog olimpijskog odbora (IOC) rekao je u ponedjeljak da će dužnosnici nastaviti razgovore sa Tsimanoskajom te da je zatraženo kompletno izvješće bjeloruskog olimpijskog odbora.
 
Japanska vlada objavila je da će sportašica biti na sigurnome dok organizatori i Međunarodni olimpijski odbor ne provjere njezine namjere. – Japan je u koordinaciju s relevantnim stranama i nastavlja poduzimati odgovarajuće akcije, kazao je šef kabineta vlade Katsunobu Kato.

Odgovarajući na brojna pitanja novinara o tome hoće li IOC osigurati zaštitu drugim sportašima u olimpijskom selu, glasnogovornik IOC rekao je da još prikupljaju informacije o tome što se zapravo dogodilo.

U ponedjeljak je glasnogovornik rekao da je IOC poduzeo neke mjere protiv bjeloruskog olimpijskog odbora uoči igara, sljedeći prosvjede diljem Bjelorusije.

U ožujku je IOC odbio prihvatiti izbor sina bjeloruskog diktatora Lukašenka, Viktora Lukašenka, za čelnika bjeloruskog olimpijskog odbora. I ocu i sinu je zabranjen dolazak na Olimpijske igre.
 
Bjeloruskoj atletičarki vizu su do sada ponudile Češka i Poljska, a francuski ministar za europska pitanja kazao je da bi Francuskoj bila čast ako bi joj Europa odobrila politički azil.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!