Australski jahač Andrew Hoy postao je sa 62 godine najstariji osvajač olimpijske medalje u povijesti svoje zemlje nakon što je osvojio dvije medalje u eventingu, disciplini konjičkog sporta koja obuhvaća natjecanja u cross-countryju, dresuri i preskakanju prepona.

Hoy je na grlu Vassily de Lassos prvo osvojio srebro u ekipnom natjecanju, a potom i broncu u pojedinačnoj konkurenciji stigavši ukupno do svog šestog olimpijskog odličja na osmim olimpijskim igrama.

– Ovo je poseban trenutak, ne događa se često, kazao je Hoy koji je postao najstariji australski osvajač olimpijskog odličja. Do sada je rekord držao Bill Roycroft koji je u istoj disciplini na OI u Montrealu 1976. osvojio broncu kao 61-godišnjak.

– Ne dolazimo na prvenstva, posebno na Olimpijske igre, da bismo završili na četvrtom, petom ili šestom mjestu. Došli smo po medalju, dodao je Hoy posebno istaknuvši svoje grlo.

– Imam fantastičnog konja, Vassily de Lassos je jedan od najvećih svjetskih konja.

Hoy je debitirao na olimpijskim igrama u Los Angelesu 1984. godine, a do sada je osvojio tri zlata, dva srebra i broncu.

– Kada sam se počeo baviti sportom, bio sam ponosan što sam bio najmlađi u timu, kazao je Hoy.

– Sada me sportaši u Olimpijskom selu pitaju što radim, jesam li službenik, a ja im kažem da nisam, sportaš sam, dodao je.

Australac je postao najstariji osvajač olimpijskog odličja nakon Švicarca Louisa Noverraza koji je u Meksiku 1968. godine osvojio srebro u jedrenju sa 66 godina.

Međutim, rekorder je švedski strijelac Oscar Swahn koji je na OI u Antwerpenu 1920. godine osvojio srebro sa 72 godine.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!