U irskom gradiću Fermoyu osnovana je Udruga Hrvata. Dvadesetak mladih obitelji okuplja se u mjesnom društvenom domu, a nedavno su izveli prvu amatersku predstavu za djecu na hrvatskom jeziku – Macu igračkaricu. 

-Društvo k’o društvo djeluje mjesec i pol. Od prve tekme Hrvatske na Europskom prvenstvu. Prije toga smo pričali s prijateljima iz Hrvatske koji žive u Fermoyu, di budemo gledali te tekme. Znači, pubovi su zatvoreni, ne mogu se ljudi okupljat pa reko idemo tu u Youth centru probat, priča Alen Miholić. 

Društvo je izvelo i svoju prvu amatersku predstavu za djecu na hrvatskom jeziku – Macu igračkaricu. Režirala ju je Anđela Motušić. Ima dvoje male djece i dobro zna kako je cijeli dan skupljati razbacane igračke po kući. Tako je klasičnu priču “Maca papučarica” lako prilagodila svojoj amaterskoj kazališnoj družini.

-Većinu kulisa smo imali u Youth centru, a macinu kućicu je napravio Igor koji je imao ulogu Filipa u predstavi. Kostime smo posudili iz naših ormara, a bilo je nešto i od prijašnjih predstava, priča Anđela. Alen Sova dodaje kako su predstavu došli pogledati brojni Hrvati, sa svih strana Irske. Napokon su dočelali da se događa nešto na hrvatskom jeziku.

– Mi moramo svoju kulturu predstaviti Ircima, da se Irci pridruže nama. Da predstavimo da smo dobar narod. Da nismo samo oni koji vole jesti piti i gluposti raditi, nego da možemo i dobre stvari raditi i to je to, naglašava Alen Miholić.

Predstava “Maca igračkarica” zbližila je još više Hrvate u irskom Fermoyu. Plan za rad njihove udruge je poduži. Nadaju se da će biti aktivniji najesen, nakon godišnjeg odmora koji će mnogi uglavnom provesti u domovini.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!