Hrvatski hrvač Ivan Huklek nije se uspio plasirati u finale kategorije do 87 kg grčko-rimskim načinom.

Huklek se u polufinalu sastao s 30-godišnjim Ukrajincem Zhanom Belenjukom, no nije nažalost uspio proći u finale. Nakon uvodne tri minute, prvu rundu dobio je hrvatski hrvač sa 1-0, no iskusni Ukrajinac uzvratio je u drugoj rundi i na kraju slavio 7-1.

Nakon što je ostvario dvije pobjede, Huklek nije uspio iznenaditi srebrnog iz Rio de Janeira, te dvostrukog svjetskog i europskog prvaka. Huklek je protiv Ukrajinca poveo 1-0 i prednost je uspio održati do kraja prve runde. Ukrajinac je agresivno krenuo u drugu rundu, izjednačivši na 1-1 nakon čega je dobio priliku iz partera koju je iskoristio za vodstvo 7-1 koje je zadržao do kraja borbe.

U drugom polufinalu Mađar Viktor Lorincz je pobijedio Egipćanina Mohameda Metwallyja sa 9-2. Borba za broncu i finale na rasporedu su u srijedu.

Huklek je u osmini finala ostvario premijernu olimpijsku pobjedu protiv Amerikanca Johna Waltera Stefanowitza na bodove 5-3, a potom je u četvrtfinalu pobijedio Uzbekistanca Rustama Asakalova na bodove 4-1. Nažalost, srebrni iz Rio de Janeira Ukrajinac Beleniuk je bio bolji.

Porazom u polufinalu, 24-godišnji član HK Sesveta imat će još jednu priliku osvojiti prvu hrvačku medalju za Hrvatsku od osamostaljenja i također postati treći Hrvat s olimpijskom medaljom, nakon Vlade Lisjaka (zlato 1984.) i Josipa Čoraka (srebro 1972.).

Huklek je bio jedan od posljednjih hrvatskih sportaša koji su izborili vizu za Olimpijske igre. To mu je uspjelo početkom svibnja na svjetskim kvalifikacijama u Sofiji.

Samo 14 dana prije nastupa u Sofiji preminula je njegova 11-godišnja sestra Marta. Nakon obiteljske tragedije nije želio ići u Sofiju, no obitelj i supruga su ga nagovorili da ode na kvalifikacije gdje je osvojio olimpijsku normu.

Karijeru je započeo 2006. u HK Sesvete a 2016. je ostvario prvi značajan rezultat – 3. mjesto na europskom juniorskom prvenstvu. Godinu dana kasnije je bio srebrni na svjetskom U-23 prvenstvu, a 2018. je bio drugi i na Europskom U-23 prvenstvu.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!