Jedanaestog dana XXXII Olimpijskih igara u Tokiju održala su se natjecanja u 21 sportu, a u njih devet, atletici, badmintonu, biciklizmu, dizanju utega, gimnastici, hrvanju, jedrenju, konjičkom sportu i streljaštvu, dijelile su se medalje.

Najbolja hrvatska atletičarka Sandra Perković osvojila je četvrto mjesto u finalu bacanja diska na Olimpijskim igrama u Tokiju ostavši bez medalje nakon što je osvojila zlato u Londonu i Rio de Janeiru.


Nizozemka Sifan Hassan, koja cilja “trostruku olimpijsku krunu” na 1.500, 5.000 i 10.000 metara, napravila je prvi korak, osvojivši zlato na 5.000 metara, dok je u utrci na 3.000 metara sa zaprekama pobijedio je Marokanac Soufiane El Bakkali prekinuvši kenijski niz od devet uzastopnih slavlja u ovoj disciplini.

Drugog dana finalnih natjecanja po spravama na Olimpijskim igrama u Tokiju zlata su osvojili gimnastičari iz Kine, Južne Koreje i SAD-a.

Najbolji hrvatski strijelac Petar Gorša ostvario je svoj najbolji olimpijski plasman osvojivši peto mjesto u finalu gađanja malokalibarskom puškom, u disciplini trostav, dok je u svom debiju na OI Miran Maričić osvojio šesto mjesto, a naslov olimpijskog pobjednika s novim svjetskim rekordom u finalu (466,0 krugova) pripao je Kinezu Changhongu Zhangu.

Danski badmintonaš Viktor Axelsen postao je olimpijski pobjednik u pojedinačnoj muškoj konkurenciji nakon što je u finalu nadigrao branitelja naslova Kineza Longa Chena s 2-0 (21-15, 21-12) za 51 minutu. Axelsenu je to prvo zlatno olimpijsko odličje, a pridružio ga je bronci osvojenoj prije pet godina u Rio de Janeiru, gdje je Chen osvojio zlato. U meču za brončano odličje Indonežanin Anthony Sinisuka Ginting pobijedio je Kevina Cordona iz Gvatemale s 2-0 (21-11, 21-13).

Indonežanke Greysia Polii Apriyani Rahayu osvojile su naslov olimpijskih pobjednica u ženskim parovima u badmintonu.

Kineske biciklistice osvojile su zlatnu medalju i postavile su novi svjetski rekord (31.804 sekundi) u ekipnom sprintu, prvom biciklističkom natjecanju na velodromu u Tokiju.

Reprezentacija Velike Britanije u sastavu Tom McEwen, Laura Collett Oliver Townend osvojila je zlatnu medalju u konjičkom sportu u disciplini eventing. Britanci su nakon tri discipline, dresure, jahanja kroz prirodu i preskakanja prepona ostvarili najmanje kaznenih bodova, samo 86.30.

U pojedinačnoj konkurenciji slavila je Njemica Julia Krajewski. O odličjima je odlučivala posljednja disciplina u kojoj je Krajewski na grlu Amande de B’Neville prošla parkur bez rušenja, a zaradila tek 0,40 kaznenih bodova zbog prekoračenja vremenskog limita, ali to je bilo dovoljno Njemici za zadržavanje prethodno stečene prednosti.

Natjecanje je završila s 26 kaznenih bodova, a Britanac Tom McEwen, koji je osvojio srebrno odličje na grlu Toledo de Kerser, sakupio ih je 29,30. Svoje drugo pojedinačno olimpijskom odličje, a ukupno šesto u karijeri osvojio je 62-godišnji Australac Andrew Hoy na grlu Vassily de Lassos. Hoy je prije pojedinačne bronce u Tokiju osvojio i srebrnu medalju u ekipnom natjecanju. Na olimpijskim igrama je debitirao u Los Angelesu 1984., kad se dvoje jahača koji su se našli ispred njega u pojedinačnoj konkurenciji još nisu ni rodili.

Francuz Jean Quiquampoix (25) osvojio je naslov olimpijskog pobjednika u streljaštvu u disciplini pištolj 25 metara brza paljba. Quiquampoix je u finalu izjednačio olimpijski rekord s 34 pogotka te osvojio zlato s pet pogodaka više od srebrnog Kubanca Leurisa Pupa, dok je broncu osvojio Kinez Li Yuehong s 26 pogodaka.

U ponedjeljak su podijeljene prve hrvačke medalje na Igrama u Tokiju, a olimpijskim pobjednicima postali su Njemica Aline Rotter Focken (76 kg) te Kubanci Luis Orta (60 kg) i Mijain Lopez (130 kg) koji je osvojio četvrto uzastopno zlato.

Dvostruka svjetska prvakinja u dizanju utega u kategoriji do 87 kilograma, Kineskinja Zhouyu Wang u Tokiju je osvojila i naslov olimpijske pobjednice.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!