U protekla 24 sata u Zagrebu je 40 novooboljelih osoba od koronavirusa. To su uglavnom kontakti s nekih privatnih druženja, odnosno povratnici s godišnjih odmora. Situacija je epidemiološki stabilna, ali bilježimo brojeve koji se penju iz dana u dan, a to nas poziva na dodatan oprez, pridržavanje epidemioloških mjera i ne veća okupljanja ako to zaista nije potrebno, rekla je dr. sc. Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja NZJZ dr. Andrija Štampar u emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

Ovdje u Zavodu provodimo PCR testiranja za cijeli Zagreb, mogu doći građani iz cijelog Zagreba. A i svi drugi građani iz RH. To je tristotinjak uzoraka dnevno. Testiranja su svaki dan 8-14 od i vikendom 8-10, navodi Šikić.

Covid centar za strance u Sigetu

Nedavno je otvoren Covid centar za strance i turiste u Domu zdravlja Siget.

– Dom zdravlja Centar otvorio je turističku ambulantu gdje se mogu testirati i građani grada Zagreba i turisti na antigenska testiranja. Puno zemalja zapravo to prihvaća kao ulaz u njihove zemlje, dodaje.

Što se tiče cijepljenja tijekom cijelog kolovoza cijepljenja je dostupno svakog radnog dana na punktu Velesajam.

– To je jedan punk prepoznat najdostupniji i logistički dovoljno opremljen za pohranu i distribuciju cjepiva i sa svim drugim informatičkim platformama da bi se taj postupak cijepljenja proveo. 

Cijepljenje će tijekom kolovoza biti dostupno ponedjeljkom, srijedom i petkom 8-12 sati, a utorkom i četvrtkom poslije podne 15-19 sati. 

– Mogu doći građani Zagreba, cijele Hrvatske, ali i strani državljani bez naručivanja, ali se mogu i naručiti da dobiju svoj termin i za prve i za druge doze. Dostupna cjepiva su Pfizer-BioNTech, Johnson&Johnson, a petkom i Moderna.

Cijepljenje u ljekarnama

Najdragocjeniji resurs su ljudi. Uveli smo, kaže, racionalizacije ljudskih resursa da bi mogli ovo ljeto izdržati, da spremni dočekamo jesen i eventualno nove poraste oboljelih, ali nadamo se da će što veći broj cijepljenih to spriječiti, da ćemo biti spremniji za jesen.

– Analizirali smo podatke da su se naši građani u većem broju cijepili u odnosu na one mlađe. Moram isto tako reći da je u Zagrebu najveći obuhvat cijepljenja u RH, više od 56 posto. Pozivamo i mlađe građane, kojih je 30-ak posto da se odluče na cijepljenje da bi svakako zaštitili svoje zdravlje i zdravlje svojih najbližih, ističe. 

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!