Bez potvrde o cijepljenju u New Yorku se neće moći ući u restoran, u športsku dvoranu i na priredbu. rekao je u utorak demokratski gradonačelnik Bill de Blasio, čime je taj grad postao prvi u Sjedinjenim Državama koji uvodi covid putovnice.

Ta mjera nazvana “Key to NYC pass” “zahtijevat će cijepljenje zaposlenika i gostiju restorana u zatvorenom prostoru, korisnika športskih dvorana i posjetitelja priredaba u zatvorenom”, rekao je gradonačelnik na tiskovnoj konferenciji, dodajući da će se tražiti “barem jedna doza” cjepiva.

Centri za prevenciju i za suzbijanje bolesti (CDC), glavna agencija za javno zdravstvo u SAD-u, opetovali su pak preporuku nošenja maske u zatvorenom na područjima visokog rizika, čak i za one koji su cijepljeni.

Maske i za one koji su cijepljeni

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) odredio je prethodno da u područjima s visokom razinom zaraze koronavirusom i cijepljeni i necijepljeni građani moraju nositi masku, a što je pokušala objasniti glasnogovornica Bijele kuće koja se s time mučila.

“Znam da je ovo pomalo nezgodno”, priznala je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki na početku dnevnog brifinga za novinare. Tijekom konferencije, ustvrdila je da se nalazimo u vrijeme pandemije koja se događa jednom u generaciji i da se borimo s virusom koji se još uvijek razvija.

No, na pitanje zašto bi cijepljeni Amerikanci morali ponovno javno nositi maske ako su cjepiva učinkovita, Psaki je pokušala odgovoriti:

“Zato su čelnici javnog zdravstva u našoj administraciji na temelju podataka utvrdili da je to način da osiguraju da su zaštićeni, da su zaštićeni njihovi najmiliji, a to je dodatni korak, s obzirom na prenosivost virusa.”, odgovorila je, prenosi Breitbart.

Psaki je zaključila da Amerikanci trebaju i dalje vjerovati zdravstvenim stručnjacima i uputstvima administracije o cjepivima, pravilima za maske i ostalim informacijama o koronavirusu.

Ona je također na konferenciji za novinare branila Bidenovu pozitivnu retoriku o pobjedi nad koronavirusom posljednjih tjedana, prije pojave delta soja koronavirusa.

“Stvarnost je da imamo posla s mnogo drugačijim sojem ovog virusa nego što smo imali ranije u proljeće”, rekla je, dodavši da je Biden mislio na “drugi soj virusa”, kada je bio optimističan.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) inače preporuča i da djeca između 5 i 18 godina također nose maske bez obzira na to jesu li cijepljena ili ne.

Izvor: narod.hr/Breitbart

error: Content is protected !!